Youtube/RTS
Raša Đelmaš

Ratislav Raša Đelmaš jedan od najistaknutijih bubnjara sedamdesetih godina 20. veka na teritoriji SFRJ, nekadašnji bubnjar “Yu grupe”, “Pop mašine” i vođa grupe “Zebra”, preminuo je u Beogradu u 72. godini.

Đelmaš je rođen 26. januara 1950. u Beogradu, a prvo interesovanje za muziku je pokazao već sa 16 godina, kada je sa vršnjacima iz školskog orkestra osnovao grupu “Anđeli”.

Godine 1969, je sa Ninoslavom Kovačevićem, Nešom Matićem i Petrom Simićem osnovao rok grupu “Neki”, da bi ubrzo u nešto promenjenom sastavu i inspirisan muzikom Džimi Hendriksa započeo rad na grupi “Hendriksova deca”.

Sledeće godine se pridružio grupi “Feliks”, koja pored izvođenja poznatih domaćih i svetskih hitova svira i sopstvene kompozicije. Najuspešnija im je bila Simonida.

U martu 1972. godine sa Robertom Nemečekom (bas), Zoranom Božinovićem (solo gitara) i Savom Bojićem (solo, vokal) osnovao je grupu „Pop mašina“.

Kao nova beogradska grupa sa vlastitim repertoarom (dvanaest autorskih pesama) “Pop mašina” je vrlo brzo postala zapažena, popularna i nezaobilazna na beogradskoj muzičkoj sceni. Prvi singl su objavili za Produkciju ploča PGP RTB. Posle velikog koncerta na Tašmajdanu, Ćelmaš je napustio grupu.

Ubrzo postaje bubnjar tada već popularne “Yu grupe”, koju su činili braća Žika i Dragi Jelić. Tih godina je Raša Đelmaš važio za najboljeg mladog beogradskog bubnjara. Sa “Yu grupom” je doživeo veliku popularnost širom SFR Jugoslavije.

U potrazi za novim zvukom, novembra 1976. godine Raša Đelmaš osniva grupu “Zebra”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here