eparhijavaljevska.rs
Episkop valjevski Milutin

Episkop valjevski Milutin (71) preminuo je noćas u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu gde se nalazio na lečenju od korona virusa, saznaje Sputnjik.

Episkop valjevski Milutin Knežević, rođen je 10. januara 1949. godine u Mijačima. Osnovnu školu učio je u Poćuti. U manastiru Kaona bio je do 1963. godine. Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969, a u Bogradu Bogosloviju Svetog Save gde je započeo i bogoslovske studije – diplomirao u Libertvilu SAD.

Po šest meseci je bio sekretar Kanadske eparhije i paroh u Nijagari. Po povratku u manastir Kaona, postao je njegov iguman 1994, arhimandrit je od 1998. godine. Nalazeći se na toj dužntamnavski arhijerejski namesnik,osti starao se i o novoosnovanom manastiru u Leliću. Istovremeno je postao od početka 2003. godine i zamenik episkopa Lavrentija.

Arhejerejski sabor Srpske pravoslavne crkve vladiku Milutina je za episkopa australijsko-novozelandskog izabrao u maju 2003. godine. Nakon tri godine poverena mu je uprava nad novouspostavljenom Valjevskom eparhijom gde je ustoličen 24. septembra. 2006. godine.

Eparhija valjevska SPC potvrdila je krajem prošle nedelje u saopštenju za javnost da je vladika Milutin pozitivan na koronavirus, kao i još dvojica sveštenika.

“Episkop Milutin je korona virus zadobio tako što je kao vredni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola veka služi Bogu i rodu”, saopštila je Eparhija valjevska.

4 COMMENTS

  1. Korona virus je između ostalog namijenjen i SPC u celini.Sad će da nam zabrane SVETU LITURGIJU.Ono što ne ubije virus ubiće vakcina koju nam uveliko spremaju.Nestao je jedan od rijetkih episkopa SPC. Slava mu.

  2. Šta, nije mu Bog pomogao a služio mu i liturgiju i litiju i parastos i koji ku..c više ii, ii… I vi ovce, pardon narode idite i dalje u crkvu i dajite prilogr i neka vam crkva sahranjuje uz simboličnu sumu koju popovima dajete i neka vas i dalje pričešcuju i, iiiiii,td…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here