Youtube/N1
Jovan Divjak

Bivši general Armije BiH Jovan Divjak preminuo je danas u Sarajevu, u 84. godini.

Divjak, koji je i bivši oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA) i prvi nosilac iz BiH najvišeg francuskog ordena “Legije časti”, rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, a od 1966. godine živeo je i radio u Sarajevu.

Tužilaštvo Republike Srbije 2008. godine za njim je raspisalo poternicu zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine.

Uhapšen je u martu 2010. godine u Beču, ali je austrijski sud odbio da ga izruči Srbiji uz obrazloženje da se u Beogradu ne bi moglo očekivati pošteno suđenje, podseća N1 BiH.

Hrvatsko državno tužilaštvo je u martu 2017. godine podiglo optužnicu protiv njega i još nekoliko drugih oficira Armije RBiH zbog ratnih zločina nad Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na 9 meseci zatvora zbog izdavanja oružja Teritorijalnoj odbrani BiH, ali je kaznu izbegao napustivši JNA, a onda se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine, dodaje Klix.ba.

Tokom rata je bio jedan od zamenika komandanata Armije RBiH i komandant Teritorijalnog okruga Sarajevo.

Godine 1993. mu je dodeljen čin brigadnog generala. Penzionisan je 1996. godine, a dve godine kasnije je zbog “građanske neposlušnosti” vratio čin generala.

Bio je osnivač i izvršni direktor Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”.

2 COMMENTS

  1. Jedna spodoba od covjeka ao se moze zvati covjekom. J…. sve od roda po poroda da Bog da ovajvi se nikad be rodili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here