EPA-EFE
Kirk Daglas sa suprugom Anom

Čuveni glumac Kirk Daglas preminuo je u 103. godini, saopštio je njegov sin Majkl.

“Sa ogromnom tugom ja i moja braća saopštavamo da nas je Kirk Daglas napustio”, naveo je Majkl.

“Za svet bio je legenda, glumac iz zlatne ere filma koji je doživeo i sam zlatne godine, humanitarac čija je posvećenost pravdi i principima u koje je verovao postavila svima nama standarde kojima treba da težimo.

View this post on Instagram

It is with tremendous sadness that my brothers and I announce that Kirk Douglas left us today at the age of 103. To the world he was a legend, an actor from the golden age of movies who lived well into his golden years, a humanitarian whose commitment to justice and the causes he believed in set a standard for all of us to aspire to. But to me and my brothers Joel and Peter he was simply Dad, to Catherine, a wonderful father-in-law, to his grandchildren and great grandchild their loving grandfather, and to his wife Anne, a wonderful husband. Kirk's life was well lived, and he leaves a legacy in film that will endure for generations to come, and a history as a renowned philanthropist who worked to aid the public and bring peace to the planet. Let me end with the words I told him on his last birthday and which will always remain true. Dad- I love you so much and I am so proud to be your son. #KirkDouglas

A post shared by Michael Douglas (@michaelkirkdouglas) on

Ipak, za mene i moju braću bio Džoela i Pitera on je bio samo Tata, za Ketrin divan svekar, za svoje unuke i praunuke voljeni deda, a za svoju ženu Anu divni suprug.

Kirk je živeo dobar život i ostavio je iza sebe nasleđe u filmskoj umetnosti za generacije koje dolaze, kao i život filantropa koji je radio pomogne drugima i da donese mir svetu.

Dozvolite mi da završim rečima koje sam mu rekao za njegov poslednji rođendan i koje će uvek ostati tačne “Tata, mnogo te volim i toliko sam ponosan sam što sam tvoj sin”, poručio je Majkl Daglas.

Biografija

Od početka filmske karijere 1946. godine, Kirk Daglas ostvario je više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima “Šampion”, “Žudnja za životom”, “Obračun kod OK korala”, “Staze slave”, “Poslednji voz sa Gan Hila”, “Spartak”.

Iako je tri puta je nominovan za nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, 1950. za film “Šampion”, 1953. za ulogu u filmu “Loši i lepi” i 1957. godine za film “Žudnja za životom”, Daglasu je tek 1996. godine dodeljen počasni Oskar za životno delo.

Kirk Daglas rođen je 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielovič u gradu Amsterdamu, u saveznoj državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, u današnjoj Belorusiji.
U mladosti je radio najrazličitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, između ostalog i kao prodavac, raznosač novina, domar i rvač na vašaru.
Glumeći u srednjoškolskim predstavama, shvatio je da želi da postane glumac, a njegov talenat prepoznala je i njujorška Američka akademija dramskih umetnosti koja mu je dodelila specijalnu stipendiju.
Pre nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je promenio u Kirk Daglas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here