Preminuo novinar Stevan Nikšić

0

Stevan Nikšić
 

Rođen je u Sremskoj Mitrovici 30. jula 1946. godine, gimnaziju i Pravni fakultet je završio u Novom Sadu, magistrirao u Beogradu, a specijalizaciju iz međunarodnog javnog prava završio na Akademiji za međunarodno pravo u Hagu. Govorio je engleski i nemački jezik.

 

Novinarsku karijeru počeo je u novosadskom studentskom listu "Indeks", čiji je glavni i odgovorni urednik bio od 1967. do 1969. Stevan Nikšić bio je i kratko i u političkim vodama kao delegat u Skupštini SR Srbije 1969/72. godine, a bio je i član Komiteta za unapređenje odnosa Istočne i Zapadne Evrope u oblasti medija.

 

Nikšić je do kraja ostao predan novinarskoj profesiji tokom koje je bio komentator i kolumnista više jugoslovenskih novina, a kasnije i dopisnik i spoljnopolitički komentator više međunarodnih TV i radio stanica, kao i listova u SAD, Velikoj Britaniji, Portugalu i Grčkoj.

 

Objavio je više publicistička dela među kojima: "Poslednja poruka", "Oslobođenje štampe" i "Posle Tita".

 

Nikšić je u NIN-u radio od 1972. godine kao novinar političke rubrike, urednik rubrike "Svet" i urednik komentator, a dužnost glavnog i odgovornog urednika obavljao je od 1998. do 2002. Do poslednjeg dana nije napuštao profesiju, a poslednji tekst objavio je u januaru ove godine povodom 75. godišnjice NIN-a.

 

Stevan Nikšić je bio i jedan od osnivača novinske agencije Beta i izvršni direktor Centra za profesionalizaciju medija.

 

Komemoracija povodom smrti Stevana Nikšića biće održana sutra u 13 sati u prostorijama NIN-a, a u petak će biti sahranjen u 14:30 časova na Novom groblju u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here