Preminuo poslednji komunistički predsednik Poljske

0

Poslednji komunistički predsednik Poljske: Vojćeh Jaruzelski
 

General Jaruzelski jedna je od najkontroverznijih ličnosti poratne istorije Poljske, što su ilustrovale i redovne demonstracije njegovih pristalica i protivnika ispred njegove kuće u Varšavi u noćima između 12. i 13. decembra, u vreme kada je Jaruzelski uveo vanredno stanje.

 

"Ako sam nekom nesto skrivio, svesno ili nehotice, izvinjavam se", više puta je posle pada komunizima tražio oproštaj od Poljaka, ali, kao i većina Poljaka u anketama, tvrdio je do kraja da je njegova odluka da 1981. godine uguši radnička i građanska prava Poljaka bila ispravna, kako to tenkovima ne bi učinio Sovjetski Savez.

 

"Naša domovina našla se pred ambisom", obznanio je Jaruzelski 1981. godine Poljacima da u zemlji uvodi vanredno stanje, da su tenkovi na ulicama, a još tokom noći počela su hapšenja hiljada aktivista nezavisnih sindikata Solidarnost.

 

Za 586 dana, do 22. jula 1983. godine, koliko su Poljaci živeli u strahu vanrednog stanja, u sukobima sa vojskom i policijom poginulo je više od 100 ljudi, internirano je preko 3.000, a uhapšeno preko 10.000.

 

"Znajući raspoloženje i temperament Poljaka, to ne bi bilo vanredno stanje, već rat. (Poljska) Armija bi se suprotstavila Rusima, a ja bih prvi dobio metak u čelo", kazao je Jaruzelski.

 

Sada će mu suditi samo istorija, jedan je od prvih naslova nekrologa generalu u poljskim medijima.

 

Jaruzelski se našao na optuženickoj klupi za više zločina komunizma, a glavno suđenje, za uvođenje vanrednog stanja, prekinuto je zbog izuzetno lošeg zdravlja generala koji je poslednjih godina bolovao od raka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here