Preminuo slikar Sava Stojkov

0

Sava Stojkov bio je jedan od najpoznatijih slikara srpske naivne umetnosti
 

Prvu samostalnu izložbu imao je kada mu je bilo 20 godina, 1945. u Osijeku.

Njegovu inspiraciju predstavljali su vojvođanska priroda i ljudi, koji su bili i središnji motiv njegovog slikarstva.

 

Predsednik Nikolić uputio telegram saučešća

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća porodici preminulog slikara Save Stojkova, saopštio je danas kabinet predsednika Srbije.

"Pamtićemo zauvek jedinstveni likovni izraz Vašeg oca Save koji se svojim delom upisao među najznačajnije srpske umetnike. Vama i porodici Stojkov upućujem izraze iskrenog saučešća", napisao je Nikolić u telegramu saučešća Draganu Stojkovu, sinu preminulog slikara.

Najpoznatija dela Sava Stojkov je naslikao u maniru naive i Hlebinske škole, kao i poetskog realizma, u kojem je istrajavao tokom poslednje četiri decenije svog slikarskog rada.

 

Bio je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih slikara na staklu, a njegovo slikarstvo, u kojem se jednako uspešno iskazao kao pejzažista i kao portretista, bilo je izrazito prijemčivo širokom krugu ljubitelja te vrste umetnosti.

 

Samostalno je izlagao na 312 izložbi na svim kontinentima, a učestvovao je i na više od 550 kolektivnih izložbi.

 

Dobio je više od 40 nagrada u zemlji i svetu. O njegovoj umetnosti objavljeno je deset knjiga i monografija, snimljeno više televizijskih emisija i dokumentarnih filmova.

 

Komemoracija povodom smrti Save Stojkova biće u četvrtak u zgradi Županije u Somboru, a potom, u 16 sati, sahrana na somborskom Velikom pravoslavnom groblju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here