commons.wikimedia/Hjoris75
Vladimir Veličković

Jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo, prenosi RTS.

Vladimir Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu. Umetnost je zavoleo još u ranom u detinjstvu provedenom u posleratnoj prestonici. Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, želeo da upiše Likovnu akademiju.

Već sa 16 godina izlaže prvi put u paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, gde je bio među najzapaženijim umetnicima. Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a već naredne godine seli se u francusku prestonicu gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere.

Za sebe je govorio da je potpuno posvećen poslu iako je, po sopstvenom priznanju, bio vrlo neorganizovan.

“Veoma sam motivisan, ambiciozan, beskompromisan… Radim svaki dan. I to po ceo dan. Stojeći. Često ne sedam ni kad jedem…”, ispričao je Veličković u intervjuu za Politiku.

Osim umetnošću, u ranoj mladosti strastveno se bavio sportom. Trenirao je atletiku u Crvenoj zvezdi i sa svojim timom bio prvak stare Jugoslavije u disciplini 4 x 100 metara.

NAJVIŠA PRIZNANjA

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine.

Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti i prvi je Srbin član ove Akademije. U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti.

Izlagao je širom zemalja Evrope, Azije i Amerike.

Bio je oženjen Maristelom, Dalmatinkom iz Splita, sa kojom ima dvojicu sinova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here