Youtube/Al Jazeera Balkans
Tomislav Merčep

U Hrvatskoj je nakon teške bolesti preminuo osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep u 69. godini, saopštilo je danas Udruženje hrvatskih dobrovoljaca.

Merčep, koji je u vreme ratova 90-ih bio ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova služio je sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana, prenosi Jutarnji list.

Merčep je 10. novembra prebačen u bolnicu u Dugu Resu u teškom stanju, a pre toga lečio se na KBC-u Rebro.

On je bio pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovednik jedinice poznate kao “merčepovci” nije sprečio ratne zločine nad srpskim civilima.

Prema presudi “Merčepovci” su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep je tvrdio da je nevin, a poricao je i da je zapovedao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom.

Za aktivnosti Tomislava Merčepa i njegove grupe hrvatska javnost doznala je još početkom 1992. kad je uhapšena grupa koja je likvidirala zagrebačku porodicu Zec, a privedeni su tada u istrazi progovorili ne samo o ubistvu te zagrebačke porodice, već i o nizu drugih odvođenja i likvidacija koje su počinili na Pakračkoj poljani.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here