Pixabay
Ilustracija

U Austriji, koja je u lokdaunu od početka nedelje, sistem za PCR testiranje u svim delovima zemlje je preopterećen i testiranima rezultati stižu sa velikim kašenjenjem.

Dok su prošle nedelje Gornja Austrija i Salcburg objavile da je „pao“ njihov sistem testiranja, a i Koruška ove nedelje zbog preopterećenja donela odluku da ne moraju više da se testiraju oboleli od korone nakon desetodnevnog karantina, očigledno problemi postoje i u Beču.

Reporter Tanjuga u Beču morao je, pored vakcinacije da se testira za odlazak na konferenciju za štampu u Vladu Austrije, ali u tome je bio onemogućen, jer rezultat PCR testa, koji je inače besplatan, nije stigao na vreme.

Naime za prisustvo medijskim događajima u Vladi primenjuje se takozvano „2G plus“ pravilo, a ono predviđa da vakcinisani ili izlečeni moraju imati i negativan PCR test.

Test koji se radi u „boksovima za testiranje“, kojih ima širom grada, urađen je u ponedeljak u 16:52 minuta, a rezultat je stigao za više od 24 sata, u utorak u 17:35.

Preopterećenje sistema testiranja, a svakodnevno se vrši više od 400.000 PCR testova, predstavlja veliki problem po nevakcinisane zaposlene.

Naime, na radnom mestu važi „3G“ pravilo, a to predviđa da na posao mogu doći samo vakcinisani, izlečeni od kovid19 ili negativno testirani.

Antigenski test, koji mogu sprovesti u apotekama, ima rok važenja od svega 24 sata, a PCR test 48 sati.

Međutim, pošto se rezultat dobije sa tolikim zakašenjenjem zaposleni nevakcinisani de fakto bi, kako ne bi imali izostanak na poslu, morali da se testiraju svakodnevno.

Ispred boksova za testiranje ima redova, negde veći, negde manji.

Tako, na primer, na najvećem punktu za testiranje, u koji je moguće ući kolima, Vienna Austria Center iz dana u dan formira se ogromna kolona vozila, koja blokira i delove bečkog autoputa A22.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime