Foto: Youtube/tvk3
Ilustracija

Partizansko groblje na Barin-kosi, u Magarčevcu kod Karlovca, gde su se nalazili i grobovi ustaških žrtava pobijenih Kordunaša i Banijaca na Petrovoj gori, među kojima i posmrtni ostaci 128 žena i dece, preorano je kako bi državna firma Hrvatske šume na tom mestu nastavila šumski put.

Mehanizacija je, piše zagrebački portal Novosti, list srpske zajednice u Hrvatskoj, uništila gotovo sve grobove na kojima su bili istaknuti pravoslavni krstovi.

Branko Gvozdenović iz Ključara, najbližeg mesta ovom groblju, ispričao je za portal Novosti da je nekoliko meštana izašlo pred bagere i molilo radnike da ne diraju groblje, ali da ti vapaji nisu uvaženi.

– Kad je preko grobova izgrađen širok put, kucali smo na mnoga vrata pokušavajući da sprečimo dalju devastaciju, ali sve uzalud – kazao je Gvozdenović i objasnio da je na tom mestu bilo i 128 grobova žena i dece koje su ustaše svirepo pobile u masakru koji se dogodio 1. aprila 1942. godine u mestima Ključar, Brdo Utinjsko, Vojnić Kolodvor i Gabrići.

– Grobove svojih majki, supruga, sestara, dece i unučadi označili smo krstovima tek nakon rata… – ispričao je Gvozdenović.

Iz preduzeća Hrvatske šume za portal Novosti su rekli da je reč o zapuštenom groblju “na kojem se naziru ukupno tri spomenika”, te da su radovi na tom području započeli još 2016. godine sečom stoletne šume i sadnjom bukvi čija visina sada, kako su se pohvalili – doseže četiri metra. Posebno su, tvrde, pazili da ne

oštete spomenike, pa su morali da “naprave određena tehnička rešenja”. Napominju, uz to, da groblje, kao takvo, nije ucrtano u kartu.

Dušan Bastašić, predsednik Udruženja Jadovno 1941, ironično primećuje da su zvanični hrvatski narativ i strategija da većina “grobalja i žrtava ustaških zločina ne budu ucrtani u bilo koju kartu”.

– Hrvatska država već decenijama vredno radi, i kroz svoje institucije ali i “na terenu”, na relativizaciji i reviziji stradanja srpskog naroda na području nekadašnje NDH. U proteklih 25 godina mnogi su auto-putevi, naročito kroz Liku, prošli upravo preko kraških jama i na taj način je zauvek zabetoniran onaj deo istorije u kome su i kosti srpskih stradalnika iz Drugog svetskog rata – kaže Bastašić.

Otkriva i da je od prošle godine u taj poduhvat uključena i jedna od najjačih firmi u Hrvatskoj, pokret Čisto podzemlje, koje pod plaštom ekologije u praksi uništava brojne lokacije gde su ustaše bacale srpske civile.

– Prošle godine su čak angažovali i speleologe kako bi pod plaštom plemenitih namera te jame “očistili od smeća i strvina”. Nažalost, na ovaj način se zapravo uklanjaju i kosti žrtava ustaškog genocida i Srba i Jevreja. Oni se ne libe da objavljuju i fotografije iz tih jama gde neki drže ljudske lobanje razbijene čekićima ili donje vilice, ključne kosti… To se dogodilo u jami Špejarka na Kordunu. Niti je pozvana policija, niti forenzičari, jer je reč o ostacima ljudskih tela, dakle, u pitanju je mesto nekog zločina. Umesto toga, sve te kosti se sa đubretom ubacuju u platnene kese koje se odnose u spalionice i na taj način se zapravo trajno uništavaju tragovi i dokazi genocida nad Srbima za vreme postojanja Nezavisne države Hrvatske – naglašava Bastašić.

Dupli aršini

Predsednik Udruženja Jadovno 1941. Dušan Bastašić kaže da se prave razmere revizionizma u Hrvatskoj ogledaju i u činjenici na koji način se ova država odnosi prema događajima iz svoje bliže istorije.

– Za obeležavanje događaja iz Vukovara 1991. godine od Memorijalnog centra Ovčara do vukovarske bolnice izdvaja se gotovo desetostruko više sredstava nego za Spomen-područje Jasenovac. I posle nekog treba da čudi zbog čega je predsedniku Srbije zabranjeno da se pokloni žrtvama u Jasenovcu – ističe on.

Bruka s predumišljajem

Dušan Crnković iz mesta Ključari, u blizini preoranog groblja, izjavio je da je “sve učinjeno smišljeno da bi se ustaške žrtve pošto-poto zaboravile”.

– Nema ovo veze sa šumskom cestom, mogla je da bude probijena i desetak metara južnije. Sve je ovo dobro organizovano i namerno smišljeno i izvedeno, pa je put prešao preko grobova majke i brata Branka Mamule, nekadašnjeg saveznog sekretara unutrašnjih poslova i načelnika Generalštaba SFRJ – rekao je za portal Novosti Crnković.