Tanjug
Zlatibor Lončar

Zdravstveni sistem Srbije neće moći da izdrži uz sadašnji skok broja zaraženih korona virusom kojima je potrebno bolničko lečenje, upozorio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid- bolnica u danu kada je registrovan rekordan broj novoinficiranih 2.412 i šestoro umrlih.

– Ako nastavimo da primamo 400 kovid-pacijenata dnevno u bolnicu, a imaćemo i značajan skok zaraženih, dovešćemo ovaj sistem do momenta da više nećemo imati gde da primimo pacijente – poručio je Lončar, ističući da na svetu ne postoji sistem koji može da primi neograničen broj pacijenata.

Prema njegovim rečima, država ne može da izmisli medicinske radnike, obučene lekare i sestre da pomažu ljudima.

– U ovom momentu imamo samo dva puta, treći ne postoji. Prvi put znači da treba da se uozbiljimo, shvatimo ozbiljno situaciju, jer se stanje, iako je najbolje u Evropi, kreće pravcem koji je zabrinjavajući. Zato pod hitno treba da prekinemo sve nepotrebne kontakte i da ne idemo na mesta na koja ne moramo da idemo, posebno ne na mesta gde su masovna okupljanja i ilegalni koncerti, proslave i slične stvari. Imamo više primera da u bolnicama leže mladi, a u sobi pored njihove bake i deke, jer mladi odlaze na mesta povećanog rizika misleći da njima ne može biti ništa, a onda se vraćaju kući i zaraze starije. Ni kod mladih klinička slika nije naivna – ukazao je ministar.

Država je, kako je naglasio, prinuđena da pravi dodatne kapacitete i rasporede.

– U Beogradu, gde se u bolnice dnevno prima po 150 od ukupno 400 obolelih u celoj Srbiji, imamo mesta za danas i sutra. Već od petka moraćemo celu bolnicu “Dr Dragiša Mišović” da stavimo u kovid-sistem, gde će se vratiti i Zemunska bolnica – rekao je Lončar. On je najavio da zbog enormnog priliva obolelih nikoga ne treba da čudi ako neki pacijenti iz Beograda zbog prebukiranosti zdravstvenih kapaciteta u prestonici budu prebačeni na lečenje u druge gradove, gde raste pritisak na zdravstveni sistem, zbog čega će biti otvarane privremene kovid-bolnice.

Da je situacija sve kritičnija i van Beograda, koji je epicentar epidemije, ukazao je i epidemiolog Predrag Kon, ističući da je pitanje dana kada će se alarmantno stanje iz prestonice preliti na ostatak Srbije.

– Nalazimo se u nedelji kada je virus vrlo aktivan u Beogradu. Tako će biti i sledeće nedelje, bez obzira na brojke. Još uvek imamo tendenciju daljeg pogoršanja. Beograd je trenutno mesto iz kojeg će se virus rasejavati na druge strane, i to će trajati. Broj slučajeva treba množiti sa 10. Mnogo je asimptomatskih – rekao je Kon, dodajući da se situacija pogoršava i u školama, gde je registrovano dva i po puta više zaraženih nego u ranijim nedeljama.

– U srednjim školama se pojavljuju i klasteri. Mi sada čekamo pravni okvir da izađemo sa merama koje su neko pooštravanje u odnosu na sadašnje – poručio je Kon, apelujući na građane da ne izbegavaju sva rizična mesta i poštuju preporuke Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa.

Brnabićeva: Ne zatvarati škole!

Premijerka Ana Brnabić poručila je da nema sumnje da će se epidemiološka situacija pogoršavati, zbog čega je pozvala celo društvo na disciplinu i solidarnost.

– Pogoršanje vidimo u celoj Evropi. Nama je važan svaki dan do trenutka dok ne završimo dve nove kovid-bolnice, u Beogradu i Kruševcu. Tada će biti lakše i našem zdravstvenom sistemu, ali i građanima koje moramo da lečimo od drugih bolesti. To će biti početkom decembra – podsetila je Brnabićeva. Ona je rekla i da drastičnije mere nikome nisu u interesu, dodajući i da smatra da ne bi bilo dobro da se sada prekida nastava u školama.

– Prelazak na onlajn nastavu bi bilo najveća greška, jer u školama postoje najkontrolisaniji uslovi – tvrdi Brnabićeva.