Tanjug

U Srbiji je zbog obilnih padavina vanredna situaciju u 32 grada i opštine, a prognoze kažu da stiže novi jak talas padavina, sa njim i izlivanja reka. Bujice od prethodnih kiša donele su velike probleme, prvenstveno centralnoj Srbiji. Hidrometeorološki zavod je upozorio da su na gornjem toku Južne Morave i na slivovima Vlasine, Veternice, Jablanice i Puste moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

Pripadnici MUP sa opremom su na terenu i, kako je rekao direktor Srbijavoda Goran Puzović za RTS, sprovode se sve kratkoročne mere koje će omogućiti da se, ako dođe do novog poplavnog talasa, sva ugrožene mesta drže pod kontrolom. Od 26. maja bilo je više od 500 intervencija, a do sada je evakuisano 76 ljudi.

U Sokobanji je proglašena vanredna situacija, jer su se od jakih kiša pod vodom našle ulice u gradu, ali i putevi u okolnim selima. U Koceljevi je vanredna situacija na snazi već mesec dana, a uvedena je i u Svilajncu, gde su jake padavine i izlivanje Moravice doveli do velikih problema.

U Čačku je voda ušla u podrume kuća i stambenih zgrada, a oštećeni su i pomoćni objekti. Stradali su plastenici sa povrćem i oranice i više od 30 kilometara lokalnih puteva. Pomoć je stigla od 1.073 vatrogasca spasioca sa 30 vozila, 525 pumpi i 35 članova Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi. Na teritoriji Kruševca, pod vodom je bilo 55 objekata i 200 hektara oranica. Ugrožene su poslednjih dana i teritorije Ćuprije, Paraćina, Jagodine, Ćićevca, Trstenika, Vrnjačke Banje i Kraljeva, a službe na terenu sa opremom saniraju posledice.

Nove jake padavine 15. i 16. juna će, prema meteorološkim prognozama, pogoditi zapad, jugozapad, istok i jugoistok Srbije.

Ugrožen istok Srpske

U Republici Srpskoj, gde su padavine takođe izazvale probleme koji se saniraju, Republička uprava civilne zaštite je upozorila na obilne kiše u ova dva dana, a najviše u Hercegovini i na istoku Republike Srpske. Očekuju se porast vodostaja na reci Bosni i vodostaja pritoka reka u gornjem i srednjem slivu Drine.