Youtube/tvk3
Hrvati opet prizivaju užas: Table u Spomen-području Donja Gradina

Ekstremno desni list “Hrvatski tjednik” iz Zadra objavio je zastrašujući komentar, u kojem se Srbima u Hrvatskoj poručuje da će “pre ili posle završiti na popisu jasenovačkih žrtava”. Pretnja je upućena kao komentar na izjavu Milorada Pupovca, lidera Samostalne demokratske srpske stranke i saborskog zastupnika srpske zajednice, da za Srbe u Hrvatskoj postoje tri važne komponente identiteta: “slobodarstvo, ustavni patriotizam i antifašizam”.

“I četvrta, da svi pre ili posle završe na popisu jasenovačkih žrtava. Nećete se smiriti dok i sebe ne vidite na popisu zaklanih”, navedeno je u komentaru u “Hrvatskom tjedniku”, koji je potpisan inicijalima.

Ova, otvorena pretnja Srbima i Pupovcu, do sada nije izazvala nikakvu reakciju državnog vrha Hrvatske, mada je SDSS u vladi Andreja Plenkovića. Takođe, izostale su i reakcije javnih ličnosti ili nevladinih organizacija.

U razgovoru za “Vesti” Pupovac kaže da mu je do sada prećeno “mrakom”, “metkom” i “vodom”, ali nikada i na ovaj način.

– U tri decenije delovanja u političkom prostoru i bavljenja politikom stekao sam mnoga iskustva i doživeo i pohvala i kritika, kako to neizbežno pripada gotovo svakom ko se politikom bavi, posebno onima koji politički često deluju između dve vatre. Tako sam doživeo da mi prete “mrakom”, “vodom”, “metkom” i koječim drugim. U direktnom kontaktu ili preko televizija, radija, novina, Fejsbuka, SMS-a, imejla, uličnih grafita i pisama. Međutim, nikad dosad nisam doživeo da mi neko preti popisom jasenovačkih žrtava – kaže Pupovac.

Na naše pitanje da li hrvatsko tužilaštvo ima mehanizam da nešto preduzme, lider Srba u Hrvatskoj odgovara da zakoni postoje, ali da ne zna da li će nadležno tužilaštvo i sud reagovati.

– Svaka uređena država i svako pravosuđe koje deluje na osnovu Ustava i zakona ima jasne i obavezujuće mehanizme delovanja prema svakom ko poziva na “rasnu, versku i etičku mržnju i nasilje”, ko “negira, umanjuje ili relativizuje zločin genocida i zločine protiv čovečnosti ili vređa sećanje na njihove žrtve” i ko “u javnosti, putem štampanih ili elektronskog medija poziva ili podstiče na nasilje prema pojedincu ili grupi”. Takve mehanizme ima i Hrvatska. Ti mehanizmi u slučaju ovog i drugih medija veoma su retko delovali. Da li će delovati sad, ne znam. Da li će se prekinuti javno i zakonodavno tolerisanje takvog govora, takođe ne znam – poručuje lider SDSS.

Reakcija na odgovor lidera SDSS

“Sporna” izjava lidera SDSS izrečena je u hrvatskom Saboru početkom meseca, i to kao reakcija na govor Stjepe Bartulice iz Domovinskog pokreta, koji je poručio da Srbi treba da neguju svoju kulturu “tamo gde je to moguće”.

– Onaj ko misli da bi identitet Srba u Hrvatskoj trebalo da bude sveden na tradicijsku kulturu, pravoslavlje ili ćirilicu, ali tamo gde oni kažu da je moguće, ne razume ništa, a bojim se da tako razume i hrvatski identitet. Za Srbe u Hrvatskoj postoje tri važne komponente identiteta, a to su slobodarstvo, ustavni patriotizam i antifašizam – odgovorio je Bartulici Milorad Pupovac (na slici).

Plenković “saradnik agresora”

Objavljivanje komentara “čitaoca” koji srpskom narodu preti novim Jasenovcem, po opštoj oceni, rezultat je neumorne hajke uredništva “Hrvatskog tjednika” protiv Srba u Hrvatskoj i SDSS. Međutim, za glavnog urednika ekstremističkog nedeljnika Ivicu Marijačića “neprijatelji Hrvatske” nisu samo Srbi nego i Ivo Sanader i Andrej Plenković, jer su uveli SDSS u vladu i time “utrli put koaliciji sa agresorima”.

– Koaliranje sa agresorima niko normalan ne može da prihvati osim trbuhozboraca u vladi i HDZ-u, jugosrpskih nostalgičara i medija, te neskrivenih neprijatelja Hrvatske – napisao je glavni i odgovorni urednik ultradesničarskog lista iz Zadra, za koga je SDSS “stranka koju je utemeljio ratni zločinac”, a njen lider Milorad Pupovac, kome Marijačićevi čitaoci i istomišljenici prete klanjem, “velikosrpski šovinista”.