EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI
Robert Habek

Krajnje desna stranka Alternativa za Nemačku planira da pretvori Nemačku u autoritarnu državu sličnu Rusiji, upozorava vicekancelar Nemačke Robert Habek.

Govoreći sedam dana nakon što se saznalo da su članovi AfD-a učestvovali na sastanku na kojem se raspravljalo o masovnim deportacijama, navodno uključujući i nemačke državljane, Habek je rekao da je opasnost koju ta stranka predstavlja za demokratiju ozbiljno potcenjena.

Istovremeno, širom Nemačke održavaju se masovni protesti protiv AfD-a, a na ulicama je na desetine hiljada ljudi. Ipak, strah od mogućih negativnih posledica odluke o zabrani te stranke je veliki.

– Šteta koju bi prouzrokovao neuspeli pokušaj (zabrane) bila bi ogromna. Zato bi, ako se stvar pokrene, morala apsolutno 100 posto opstati na sudu. To je nešto što se mora vrlo pažljivo razmotriti – rekao je nemački vicekancelar iz stranke Zelenih za list Stern, a prenosi britanski Gardijan.

Takva odluka našla bi se na nemačkom ustavnom sudu, “a prepreke su, kao što bi i trebale biti, vrlo visoke”, rekao je.

Bilo bi, dodao je, daleko bolje da AfD bude demokratski poražena na izborima.

– Desni autoritarci zainteresovani su za napad na bit republike – rekao je Habek.

– Oni žele da Nemačku pretvore u državu poput Rusije i za to se sistematski pripremaju – upozorio je Habek.

Kako prenosi Jutarnji list, AfD se dodatno pomerio udesno od svog osnivanja 2013. godine i beleži stalni rast popularnosti poslednjih meseci, u nekim ispitivanjima javnog mnjenja nadmašujući i vladajuće stranke.

Oglasio se i nemački kancelar Olaf Šolc koji je rekao da je zahvalan što su desetine hiljada ljudi prošlih dana izašli na ulice Nemačke protestujući protiv rasizma, raspirivanja predrasude i za našu liberalnu demokratiju. To nam daje hrabrosti i pokazuje – nas demokrata ima daleko više nego onih koji žele da dele društvo”, objavio je nemački kancelar u sredu na društvenoj mreži X.

Lars Klingbeil, kopredsedavajući vladajućih socijaldemokrata Olafa Šolca, pozvao je “sve razumne ljude” koji se do sada nisu izjasnili protiv AfD-a, “da jače podignu glas”.

3 COMMENTS

  1. Nemacka je odavno pukla 1921 Hitler je pokrenuo Fasizam to sad rade i AfD sta reci istorija se ponavlja.Za ovu situaciju je kriva vasa vlast i globalisti Zapada.

  2. Krajnja desnica napreduje- to je istina. Sreca – u Srbiji ne. Nema gde dalje da napreduje. Vec dugo su na vlasti.

  3. AfD niti je nacistička niti ugrožava demokratiju niti stoji iza protesta. Do protesta je došlo što je federalna vlada uzela 60 milijardi evra iz fonda koji je formiran tokom kovida a Ustavni sud Nemačke im je naložio da novac vrate. Problem je u tome što je Šolc i ekipa za te dve-tri nedelje uspela da potroši oko 17 milijardi a budžet je u deficitu. Onda su se pametnjakovići setili da zakinu seljake za subvencije i eto para a to je izazvalo ove proteste. Mediji u Nemačkoj pod punom kontrolom vlasti su odbijali da izveštavaju sa protesta a onda je krenula kampanja njegovog razbijanja. Pošto pokušaj razjedinjavanja seljaka( bogati VS siromašni) nije uspela pokrenuli su hajku o navodnoj umešanosti “krajne desnice” što je laž. Sama AfD nije radikalna već nacionalistički orjentisana stranka a i nema veze sa protestom. Samo razmislimo o sledećem: nedavno je uklonjen više nego skromni spomenik žrtvama bombardovanja Drezdena od strane Amera i Engleza 1945-te.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here