Pretresali Srbe do gole kože!

0

 

Zbog problema koje su organizatorima Australijen opena dan ranije zadali hrvatski navijači, obezbeđenje je u utorak primenjivalo rigorozne mere i prema srpskim navijačima. Ukoliko bi u teniski kompleks Melburn parka došli odeveni sa nacionalnim obeležjima Srbije ili ogrnuti zastavom, bili su izdvajani iz reda da bi ih obezbeđenje do detalja pregledalo. Nekima, pogotovo roditeljima sa decom, smetalo je kako se postupalo prema njima.

Kako smo pisali, dan ranije grupa hrvatskih huligana prouzrokovala je dva ozbiljna incidenta na samom počektu Australijen opena. Grupa od oko njih 60 na putu do teniskog kompleksa zapalila je baklju i vređala druge navijače. Ovu uglednu sportsku manifestaciju ozbiljno su ukaljali i fašističkim salutiranjem, paljenjem baklje i fizičkim napadom na fotoreportera "Herald sana".

Policija, teniski zvaničnici i političari osramoćeni su ovim skandaloznim ponašanjem hrvatskih huligana. Povodom incidenta oglasio se i premijer Viktorije Džon Brambi, koji je izjavio da je reputacija države, kao mesta za prijateljsko i sportsko nadmetanje, sada ozbiljno poljuljana.

 

Senator partije Porodica na prvom mestu, Stiv Filding, istakao je da bi ovim rasističkim izgrednicima na najmanje tri godine trebalo da se zabrani pristup na svim sportskim manifestacijama ili da budu kažnjeni zatvorskom kaznom.
– Ljudi imaju pravo da idu na ovakve manifestacije a da ne moraju da ispaštaju zbog ovakih izgreda – kazao je Filding.

Najviše vole Noleta

 

I ove godine navijači se trude da javno pokažu ko su njihovi favoriti. Za Mirjanu Grubor i njene drugarice, Kejt Semi i Aleksandru Opačić, to je bez dileme Novak Đoković. Na svojim majicama odštampale su poruku da su deo Novakovog navijačkog tima…
– Pored Noleta, naravno, navijaćemo ceo dan za sve naše tenisere, Janka, Viktora, Anu i Jelenu. Svi Srbi danas igraju i bićemo ovde ceo dan, presrećni smo zbog toga. I mi smo čuli da je juče bilo problema sa hrvatskim navijačima, zbog toga je danas rigornozna kontrola. Ipak, naši navijači će napraviti pravu sportsku atmosferu i ne očekujem nikakve probleme – kaže Mirjana Grubor.

Do problema je u ponedeljak došlo kada je obezbeđenje zabranilo ulaz osmorici hrvatskih navijača, pošto su prethodno zapalili baklju. Obezbeđenje je čekalo izgrednike, koji su uzvikivali nacističke pokliče, na kapijama Melburn paka, međutim i pored toga neki od hrvatskih navijača uspeli su da im promaknu.

Kasnije je izbačeno 11 hrvatskih navijača, koji su ometali meč Ive Karlovića i Radeka Štepaneka, a kod jednog je bila pronađena i baklja.
Teniski savez i policija Viktorije najavili su da neće tolerisati izgrede bilo koje vrste. Zbog toga su sve srpske navijače na ulazima detaljno kontrolisali.

Pre ulaska u teniski centar, policija je sa nekima od srpskih navijača obavila razgovor i upozorila ih na obavezu da poštuju propise. Nekima je, ipak, smetalo što su zbog hrvatskih navijača morali da ispaštaju.

– Naši navijači su bili izdvojeni na stranu, ne samo jednom, neke od njih su i više puta izdvajali iz reda. Na kraju samo što ih nisu skinuli do gole kože da ih pretresu. Mislim da su otišli predaleko. Imam 41 godinu, ne bih dozvolila deci koju su krenula sa mnom da urade išta što je nedozvoljeno.

 

Krenuli su sa mnom i smatram se odgovornom za njihovo ponašanje. Razumem da je dan ranije bilo problema sa hrvatskim navijačima, ali mislim da je obezbeđenje otišlo predaleko – požalila nam se Sonja Dišljenković, koja je sa grupom navijača došla iz Džilonga.

I sami navijači, ponašanjem proteklih godina, doprineli su da se ozbezbeđenje prema njima ponaša obazirvo.
– Tačno je da je obezbeđenje otišlo predaleko, ali mi smo delimično ovo sami sebi nametnuli. Zastave sigurno izazivaju pažnju drugih, a ako nam drugi nešto dobacuju, onda im mi uzvraćamo – kaže Stefan Pavlović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here