Youtube/Potrošački savetnik
Instrument tabla

Kupci polovnih automobila u Novom Južnom Velsu sada imaju mogućnost da besplatno provere koliko je zaista kilometara prešlo vozilo koje su namerili da kupe, kao i ostale detalje kao što su eventualne kazne i zabrane i datum isteka obaveznog osiguranja za treće lice.

Ministarstvo saobraćaja Novog Južnog Velsa odlučilo se da građanima ponudi opciju brze i jednostavne provere za sva motorna vozila koja su bar nekad bila registrovana na teritoriji te države. Razlog je taj što se u poslednje dve godine broj prijavljenih prevara i pokušaja prevara sa prodajom polovnih automobila povećao za čak četiri puta!

Najčešće se radi o „štelovanju“ kilometar sata, kako bi se kupcu prikazalo da je vozilo korišćeno daleko manje nego što zapravo jeste. Na taj način, prevaranti traže značajno višu cenu za polovna vozila od njihove prave vrednosti.

Nedavno je čak zabeležen slučaj da je čoveku u Sidneju prodat „jut“ Tojota Hajlaks, 2008. godište, za cenu od 26.000 dolara. Cenu je „diktirala“ kilometraža, koja je na brojčaniku pokazivala 188.000 pređenih kilometara.

Međutim, kada je kupac posumnjao da je auto korišćen više od toga, otišao je u službu Service NSW da to i proveri. Usledio je šok, kada je saznao da je poslednje zabeleđeno merenje kilometar sata za to vozilo bilo čak 250.000 kilometara od onoga što je pokazivao brojčanik (odometar).

Ministarstvo saobraćaja Novog Južnog Velsa je u poslednje dve godine potvrdilo 103 slučaja prevare sa kilometražom i naplatilo 113.000 dolara u kaznama. U dve godine pre toga, tokom 2019. i 2020, zabeleženo je svega 38 ovakvih prevara.

Nakon što je pokrenuta platforma za brzu proveru detalja automobila, ministar saobraćaja NSW Džon Grejem rekao je da kupci polovnih automobila, motocikala i kamiona sada imaju mogućnost da kontrolišu šta kupuju i da se zaštite od prevara.

– Podešavanje brojača je nezakonito. To je prljav trik koji koriste beskrupulozni prodavci kako bi pogrešno prikazali vrednost i stanje vozila. Mi ne želimo da se to više događa u Novom Južnom Južnom Velsu – rekao je Grejem.

Kako da proverite i prijavite?

Kilometražu i druge podatke o vozilima u Novom Južnom Velsu možete proveriti na internet stranici službe Service NSW, na adresi www.service.nsw.gov.au/transaction/check-a-vehicle-registration.

Dostupni su podaci o datumu isteka registracije, da li je registracija suspendovana ili poništena, sva ograničenja i koncesije za registraciju, kao i obavezno osiguranje i poslednja tri očitavanja kilometraže (ukoliko ih je toliko bilo za određeno vozilo).

Sver nepravilnosti u vezi sa kilometražom možete prijaviti na internet adresi: www.service.nsv.gov.au/transaction/report-suspected-odometer-tampering.

8 COMMENTS

    • Pisu o tome da u nekoj zemlji je cak normalno da nema prevara i da se to pokusava zaustaviti ako ima. Eto toliko.

  1. Mi smo i onako prešli u višu fazu
    Medjunarodna trgovina drogom
    Prevare su za nas mala maca

  2. Kod nas skinu bar 300000km. Mom prijatelju su golf V prodali sa 180000, a proverom smo utvrdili 370000km. Dobro ne proš’o.🤗

  3. Kod njih 113 prevara skidanja kilometraze za godinu dana kod nas na svakih sat vremena se skine 113 automobila , godisnje nemoze ni da se izracuna. A skida se 500000 minimum. Sve to u zatvor kolko hiljad si skinuo tolko sati u zatvor i toko dinara kazne i da se pare daju kupcima pa da se nauce pameti. Ugrozavaju zivote celih porodica i svih ljudi u saobracaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here