Prevelika potrošnja srušila evro

0

Podsticanje potrošnje javnog sektora, posebno socijalnog dela budžeta, kao i lične potrošnje prevelikom emisijom jeftinih kredita doveli su do eksplozivnog širenja javne potrošnje i velikih budžetskih deficita uz krizu bankarskog sistema. Tako je stvoreno neizdrživo breme dugova, objašnjava za "Vesti" dr Slobodan Komazec, profesor Visoke poslovne škole u Beogradu.
 

Slobodan Komazec

Da li je kriza kulminirala jer zemlje evro zone ne poštuju zajednički dogovor iz Mastrihta?
– Mastrihtskim sporazumom je određeno da članice evro zone ne mogu imati veći dug od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, deficit budžeta ne veći od tri odsto, stopu inflacije ne višu od 1,5 odsto u odnosu na tri države s najnižom stopom inflacije, a kamatnu stopu ne višu od dva odsto u odnosu na tri zemlje sa najnižom dugoročnom kamatnom stopom. U praksi je potpuno drugačije, jer gotovo sve zemlje imaju javni dug znatno iznad 60 odsto BDP.
 

Ni dve glavne zemlje, Francuska i Nemačka ne poštuju sporazum?
– Da, već godinama visoko probijaju javni dug i budžetski deficit, a penale nisu plaćale. Sada je kriza u Belgiji, Grčkoj, Španiji, Italiji, Portugalu izbila na videlo, jer se javni dug ovih zemalja kreće i do 122 odsto BDP.
 

Grčka neće propasti

 

 

Da li će EU pomoći Grčkoj ?
Zbog javnog duga od 300 milijardi evra, Grčka je u prvom planu, pa se postavlja pitanje da li će je EU isključiti iz članstva u evro zoni i pustiti je da finansijski kolabira. Neće, intervencija EU će uslediti i olakšati teret duga te zemlje.

 

Zašto neke članice EU poput Velike Britanije, nisu prihvatile evro?
– Pojedine zemlje članice EU su zadržale svoju valutu, jer tako mogu da vode samostalnu monetarnu politiku. Monetarni suverenitet im odgovara da vode elastičniju makroekonomsku politiku uz veću zaštitu od prelivanja svetske krize i povremenih udara recesije.
 

Da li EU zna šta želi?
– Evropska unija ne zna šta želi: jedinstvenu politiku ili prepuštanje državama članicama prava na postavljanje sopstvenih prioriteta u vođenju ekonomske i socijalne politike, a ona će da "gasi" krizne požare i posledice tih politika.
 

Bitka za novi monetarni sistem

 

 

Hoće li uskoro zazvečati nemačke marke, franci i lire?
– Povratak nacionalnih valuta teško je očekivati, bez obzira na potrese i krize. Dolar bi se u tom slučaju suvereno vratio na monetarnu scenu i postao glavna rezervna valuta. Interes Amerike je da se uruši EU i da evro prestane da postoji kao svetska valuta. Vodi se presudna bitka za formiranje novog svetskog monetarnog sistema. Briselska administracija, na žalost nema viziju sutrašnjice.

 

Članice EU se znatno razlikuju po stepenu privrednog razvoja?
Evropska unija nije homogen sistem, jer se sastoji od tri kruga država. Prvi krug čine 11 država, koje su inicijatori osnivanja unije, drugi krug čine države kasnije uključene do kluba 15, a zatim sledi treći krug do današnjeg broja 27 članica. Problem je u tome da u odnosu na prosek EU, 12 država je iznad proseka, a 15 ispod proseka. Nivo dohotka po glavi stanovnika kreće se od 10,3 hiljade dolara u Portugalu pa do 46,5 hiljada dolara u Luksemburgu. Visina javnog duga, budžetski deficit, kamatne stope i stope inflacije su različite, jer svaka zemlja i dalje vodi samostalnu fiskalnu politiku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here