Barton po dolasku u Afriku posle skoro tri meseca

Ponovo je jedan Australijanac skrenuo pažnju svetske javnosti, nesvakidašnjim i nadasve ekstremnim podvigom.

Rob Barton iz Perta postao je prvi čovek koji je veslajući potpuno sam u čamcu, bez pratnje i bilo kakve pomoći, prešao preko Indijskog okeana, prevalivši udaljenost od Zapadne Australije do Afrike!

Posle 86 dana na moru i 8.358 preveslanih kilometara, 58-godišnji Barton je stigao u gradić Tanga u Tanzaniji, nedaleko od granice s Kenijom.

– Još nisam vratio stabilnost na sopstvenim nogama na kopnu, pa hodam okolo kao pijani mornar iako nisam ništa popio – rekao je Barton u telefonskom razgovoru s novinarkom medijske kuće ABC iz Perta i dodao da se i pored toga oseća fantastično.

Nije ni čudo što je po iskrcavanju bio nestabilan na sopstvenim nogama, pošto je bezmalo tri puna meseca samo sedeo ili balansirao na čamcu, koji se ljuljao na površini okeana.

Barton je u avanturu krenuo u aprilu iz Karnarvona, lučkog gradića na 900 kilometara severno od Perta. Na odredište je stigao daleko brže nego što je isprva očekivao, pošto je uoči polaska predvideo da bi njegova odiseja mogla da traje i do šest meseci.

Čamac kojim je Rob prevalio 8.358 kilometara

Kako je rekao, naročito teško bilo je na samom kraju putovanja.

– Poslednja nedelja bila je pravi izazov. Za 54 sata, spavao sam četiri, a 50 sati sam veslao. Bio sam fizički uništen. Imao sam čireve na zadnjici, sve me je bolelo, ali sada sam sasvim dobro, jer sam uradio ono što sam želeo i mogu da se opustim – preneo je Barton.

Kako je objasnio, dramu na kraju putovanja „režirao“ je i jak vetar, koji je počeo da ga nosi nazad ka pučini.

– Kada sam već prišao obali, na nekih pedesetak kilometara pre odredišta, vetar je promenio pravac i počeo da duva prema zapadu. Da sam bacio sidro, odneo bi me ko zna gde, pa sam odlučio da to ne uradim, već da veslam kao lud, kako bih što pre stigao do plićaka severno od Zanzibara i usidrio se tamo dok se vetar ne promeni.

Barton je objasnio i da se na ovu pustolovinu odlučio kako bi doprineo podizanju svesti o mentalnom zdravlju mladih i u te svrhe prikupio donaciju od 300.000 dolara za dobrotvornu organizaciju „Zero2Hero“, koja pomaže u edukaciji mladih o mentalnim problemima.

Kako kaže, na to ga je podstakla životna drama koju je prošao sa njegovom kćerkom Džesikom.

– Pre dve i po godine došao sam kući i zatekao Džesiku kako povraća. Počela je da mi se izvinjava, ali nisam mogao da razumem šta se dešava. Tada mi je objasnila da je zapravo pokušala da sebi oduzme život – ispričao je Barton za ABC.

Džesika je provela nekoliko nedelja u ustanovi za mentalno zdravlje Bentlija, a kako kaže njen otac, danas je posle mnogo uloženog truda u mnogo boljem stanju nego što je bila.

– Ja sam bio pod srećnom zvezdom, jer ima roditelja koji se vrate kući i ne zateknu svoje dete kako povraća, već se suoče s tim da je uspelo da sebi oduzme život. Jednostavno ne mogu da zamislim kako je roditeljima koji prolaze kroz taj bol – rekao je ovaj Australijanac.

Kako je rekao, njegova kćerka je bila veoma hrabra i sada želi da pomogne drugima.

– Džes je prepoznala da deljenjem svoje priče može da doprinese da drugi ljudi nauče o mentalnom zdravlju i da budu u poziciji da pomognu drugima. Ako ovim što radimo uspemo da jednog roditelja spasimo tragedije da ne izgubi dete, znaću zašto sam sve ovo činio – poručio je hrabri Rob Barton iz Perta.

Tri meseca na sušenoj hrani

Tokom putešestvija preko Indijskog okeana, Rob Barton se hranio isključivo sušenom i konzerviranom hranom. Kada je prišao obalama Afrike presrela ga je obalska patrola policije Mauricijusa, koja mu je ponudila da pojede sveže kroasane i druga peciva.

Međutim, iako je bio u velikom iskušenju, odlučio je da odbije ponudu kako ne bi prekršio klauzulu u kojoj se pre put obavezao da će do Afrike stići „bez bilo čije pomoći“.

Veslao potpuno go

Barton je po dolasku u Afriku otkrio da je dobar deo puta veslao potpuno go, sedeći na prostirci od ovčije kože.

– Pomaže pri trenju tokom veslanja, jer je mekana, za razliku od većine raznih tkanina. Naročito koristi kada dobijete rane i čireve, kao što se meni desilo – objasnio je Barton.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here