Tanjug

Jun 2023. godine globalno je bio najtopliji mesec jun u istoriji, sa nesvakidašnje visokim temperaturama zabeleženim i na kopnu i na moru, saopšteno je danas iz Službe za klimatske promene ”Kopernik” Evropske unije.

Globalno gledano, jun je bio za nešto više od 0,5 stepeni topliji od prosečne temperature za isti mesec u periodu 1991-2020, pošto klimatske promene podižu globalne temperature do novih rekorda, a kratkoročni vremenski obrasci takođe utiču na temperaturna kretanja, prenosi Rojters.

Iz “Kopernika” poručuju da je jun ove godine oborio prethodni temperaturni rekord za mesec jun, koji je dostignut 2019. godine.

Podseća se da je u utorak zabeležen najtopliji dan u istoriji, premašivši rekord postavljen samo dan ranije, u ponedeljak, prema podacima “Kopernika”. Ekstremna vrućina dovela je do više od 100 smrtnih slučajeva u Meksiku prošlog meseca, a u Pekingu je zabeležen najtopliji dan u istoriji.

Naučnici navode da su klimatske promene u kombinaciji sa pojavom vremenskog fenomena El Ninjo ove godine, koji zagreva površinske vode u istočnom i centralnom Tihom okeanu, izazvale nedavne rekordne temperature.

– Ovaj rekord nije iznenađenje i svedočanstvo je klimatskih promena koje napreduju zabrinjavajućim tempom – rekao je profesor klimatskih nauka na londonskom Imperijal koledž institutu Grantam, Džoeri Rogelj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here