EPA/Jens Koehler
Ruski brod "Akademik Čerski" u Baltičkom moru

Američki državni sekretar Majk Pompeo otišao je u Kopenhagen u delikatnu misiju: Vašington namerava da po svaku cenu osujeti završetak Severnog toka 2.

Međutim, Moskva i Berlin čvrsto su odlučni da dovrše izgradnju gasovoda. Zato je odlučujući “okršaj” kraj obale Nemačke sve bliže, piše nemački list “Velt”.

Pompeo će u Danskoj održati sastanak sa premijerkom zemlje Mete Frederiksen i šefom danske diplomatije Jepeom Kofodom, kako bi diskutovali o brojnim problemima, kao što su pandemija koronavirusa, Kina i Hongkong, kao i situacija na Arktiku. Kofod je uoči tog sastanka još jednom istakao da je Amerika bliski prijatelj Danske i njena najbliža saveznica.

Međutim, kako ističe list, taj stav tek treba da bude potvrđen u toku sastanka, jer harmonija, o kojoj Kofod govori, ima jednu “trulu jabuku koja kvari celu korpu”: Severni tok 2, mrzak Pompeu, prolazi kroz danske vode, a pre dve nedelje je Danska energetska agencija (DEA) dala zeleno svetlo za nastavak polaganja cevi. Ta sporna tema ne može se izbeći u Kopenhagenu.

Za šta Vašington optužuje Severni tok 2?

Nemački list podseća da Amerikanci mesecima prete da će osujetiti završetak izgradnje gasovoda, koji finansiraju Rusija i krupne evropske kompanije kao što su Šel, Uniper, OMV i nemački Vinteršel, prenosi Sputnjik.

Prema mišljenju Pompea, Severni tok 2 ne predstavlja komercijalni projekat, već “ključni instrument Kremlja, kako bi u sopstvene svrhe iskoristio veliku zavisnost Evrope od ruskog energetskog izvoza”.

“Velt” ističe da SAD optužuju Severni tok 2 da navodno podriva transatlantsku bezbednost, iako nemačka kancelarka Angela Merkel ima drugačiji pogled na to.

“Odlučujući okršaj na Baltičkom moru se približava”, piše nemački list.

Pre nedelju dana Vašington je pretio novim sankcijama kompanijama koje “pomažu” Rusiji da dovrši izgradnju gasovoda. To upozorenje prećutno se odnosilo ne samo na građevinske kompanije, kao i do sada, već i na investitore, objašnjava list.

Tim povodom, nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas naglasio je da Evropa ima pravo na sopstvenu energetsku politiku, ali da SAD zanemaruju to njeno pravo i suverenitet, preteći uvođenjem sankcija gasovodu Severni tok 2. Na taj način, Berlin očito odbacuje eksteritorijalne sankcije.

Ukoliko ne upali opcija A, Rusija ima drugog “keca u rukavu”

Tokom posete Angele Merkel Moskvi u januaru, ruski predsednik Vladimir Putin uveravao ju je da Gasprom namerava da završi izgradnju gasovoda, uprkos američkim pretnjama.

Kako naglašava autor članka, Gasprom se pripremio – brod koji bi mogao da završi izgradnju gasovoda “Akademik Čerski” usidren je u blizini ostrva Rigen već preko dva meseca.

U slučaju da “Akademiku Čerskom” ne bude dozvoljeno da počne sa radom zbog rizika od sankcija, Gasprom se postarao da drugi brod za postavljanje cevi – “Fortuna”, stigne u Baltičko more kao sigurnosna mera.

Prema idealnom scenariju, Gasprom će moći da koristi dva broda istovremeno za dovršavanje gasovoda, čime će proces izgradnje biti znatno ubrzan, a možda se čak ostvare Putova predviđanja – i Severni tok 2 bude završen pre kraja ove godine, smatra novinar lista. Takav scenario se Pompeu verovatno neće svideti, zaključuje “Velt”.

1 COMMENT

  1. Debeli dobro zna da su kauboji nemocni, ali mora da brblja. Hteli bi celom svetu da izvoze slobodu, ali da oni odlucuju ko ce gde nesto da kupi.
    Jos jedino mogu vojno pokusati da sprece zavrsetak radova, a to nece rizikovati. Sad neumorno traze saveznike i pomoc, ali su njihove slepe pristalice i sami nemocni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here