PA/Denis Balibouse
Distanca: Vendi Šerman i Sergej Rjabkov

Rusko-američki pregovori o bezbednosnim garancijama u Ženevi odvijali su se iza zatvorenih vrata.

Distanca, bilo da je preporučena socijalna ili politička, postojala je od početka. Šefovi delegacija, zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov i zamenica američkog Stejt departmenta Vendi Šerman prišli su zastavama za protokolarno fotografisanje, ali se nisu rukovali.

Sergej Rjabkov je nagovestio da su se pre pregovora čule pesimistične izjave državnog sekretara SAD i predstavnika Bele kuće, ali i iz Brisela.

“Stav Moskve u pregovorima o bezbednosnim garancijama sa Vašingtonom je nepokolebljiv i SAD moraju biti spremne na kompromise”, rekao je Rjabkov, pred početak razgovora u Ženevi. Rusko-američke razgovore predložila je Moskva, a Rjabkov i zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin predvode rusku delegaciju.

Pregovori su obnovili nade u smirivanje napetosti, a Švajcarcima dali mogućnost da se pohvale brendom nazvanim – “duh Ženeve”. Reč je o tradiciji, jer su tu održani samiti, mirovni pregovori i konferencije sa pozitivnim ishodom.

Matijas Šulc, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Ženevi kaže da je za teške
pregovore važna lepa okolina. Ljudi se i pored napetog posla lakše nasmeju i opuste u takvom okruženju i objašnjava “šarm neutralnosti”:

– To su dobri preduslovi da se strane u nekom konfliktu lakše sporazumeju. Ovo je viđeno i pri prvom susretu Vladimira Putina i Džozefa Bajdena koji su nastojali da bar na trenutak samit učine opuštenijim razmenjujući u pauzama šale pred novinarima i TV kamerama. Sada su u Ženevu poslali predstavnike, jer napetost u odnosima dve sile zahteva temeljnu pripremu onoga što bi u dogledno vreme ponovo mogli da rasprave dvojica lidera.

Slede Brisel i Beč

Za sutra je zakazan sastanak u Briselu između predstavnika Ruske federacije i 30 država članica NATO. Glavna tema je situacija u Ukrajini. Rusi su optimisti, a američki državni sekratar Entoni Blinken rekao je da su u odnosima sa Rusijom najpoželjniji diplomatija i dijalog. Već 13. januara u Beču će se održati sastanak Stalnog saveta Oebsa.