D. Timarac - Vesti
Pomen: Molitva za duše heroja

Pokret četnika “Ravna gora” iz Boniriga je prošle srede organizovao pomen generalu Dragoljubu Mihailoviću, Momčilu Đujiću i Nikoli Dobriću povodom mučeničke smrti generala Draže, 17. jula 1946. godine.

Pomen je predvodio sveštenik liverpulske crkve Sveti Luka, otac Aleksandar Milutinović u prisustvu pedesetak prijatelja i članova pokreta. Nakon pomena sveštenik se skupu obratio i sa nekoliko rečenica patriotskog govora u kojem su se čule reči koje su u našim krajevima godinama pripadale niz zabranjenoj istoriji.

Tek porazom komunizma počelo se slobodnije govoriti o četničkom pokretu i o njihovoj borbi za slobodu i svoj narod. Često se citira i izreka generala Mihailovića, koju je rekao na njegovom suđenju: “Lako će vama biti da stvarate tu vašu novu državu sa omladinom koja je vaspitavana i školovana u Kraljevini. Voleo bih da doživim da vidim kakvu će državu stvoriti vaša komunistička omladina.”

– Draga braćo i sestre, evo pomolismo se za pokoj duša naših generala i vojskovođa koji dadoše svoje glave za Otadžbinu. Kad sa ove distance pogledamo i vidimo koliko je pokojni Čiča imao plan i koji je izrekao u selu Ba na kongresu, možemo samo zamisliti kakva bi Srbija bila, kakva bi to bila čvrsta i jaka zemlja… Nije naš Čiča hteo sa lenjinistima i staljinistima i ostalim belosvetskim ološem, okrenuo se kao i Car Lazar i tako je i postradao… – besedio je otac Aleksandar.

Biste Momčila Đujića i Dragoljuba Mihailovića

Po završenom pomenu i besedi prešlo se u restoran Dukat, gde se servirala večera za sve prisutne, a skupu se obratio gospodin Nikola Lukić, koji je nedavno bio delegat na kongresu četnika u Americi ispred Pokreta četnika “Ravna gora”.

– Moram da priznam, žalosno je da mi kao narod nikad nismo svoju priču o četnicima dobro i jako ispričali javnosti. Nakon toliko godina koliko je prošlo od generalovog ubistva mi smo propustili da objasnimo naše i njegovo stradanje, da objasnimo tu njegovu žrtvu svetskoj javnosti… Ugledni “Tajm” magazin je 1942. godine na celoj stranici pisao o generalu Draži, koji je bio prvi gerilac u Evropi. Mnogo je hteo, ali svetski vihor je odneo i njega i njegovo delo. I kasnijih godina se o Čiči pisalo u svetskim časopisima, ali mi smo propustili tu šansu, nismo imali snagu da podržimo i istrajemo na tom putu objašnjavanja bolne istine srpskoga naroda – zaključio je gospodin Nikola Lukić.

S kolena na koleno

Nikola Lukić je za “Vesti” otkrio da je i njegov pokojni otac išao na četnički kongres kao delegat iz Australije u London.

Pomen u Blektaunu

Centralna ceremonija pomena đeneralu Mihailoviću – “Dražin dan” održaće se u nedelju, 21. jula, u Crkvi Svetog Nikole u sidnejskom predgrađu Blektaunu.

Liturgija će početi u 9 časova, a u nastavku je predviđen pomen i polaganje venaca i cveća na spomenik ovom srpskom junaku.