pixabay.com

Slobodan Lazović se sa bratom iz Podgorice, tada Titograda, odselio 1972. godine i nastanio u Sidneju. Bio je godinama predsednik KUD “Njegoš” i pokretač brojnih humanitarnih akcija. Objavio je nekoliko zanimljivih knjiga na srpskom i na engleskom, posvećenih našim ljudima na tom kontinentu, počev od onih prvih doseljenika do nove emigracije. U ovom serijalu piše kako je KUD “Njegoš” podigao Montenegro park u najmnogoljudnijem gradu u Australiji.

Po dobijanju konačne odluke i zvanične potvrde da je sve rešeno, obratili smo se generalnom menadžeru opštine, sa predlogom kako će igledati natpis na tabli za Crnogorski park. Predlog je usvojen. Dali smo da se izradi tabla u bronzi, koja će biti postavljena na jednoj velikoj steni na ulazu, s tim što je valjalo pričekati da se odredi i tačan datum otvaranja.

Veliko čudo

S obzirom da su se te 2012. godine primicali izbori u opštini Liverpul mi smo zaista očekivali da će otvaranje Parka biti u organizaciji vlasti koja nam je pomogla da do njega dođemo. No, sve je ukazivalo da to, ipak, neće biti u toku 2012, jer su izbori bili zakazani za septembar, pa je, razumljivo, tadašnja lokalna vlast bila više skoncetrisana na same izbore nego na bilo koje druge aktivnosti.

Da bi akcija poprimila opšti karakter, što je u suštini i bila namera od početka, da bude od opšteg interesa i značaja za sve nas i buduće generacije koje budu dolazile, obratili smo se našim doseljenicima da se odazovu i u što većem broju okupe prilikom otvaranja Parka, pa i da daju svoje skromno priloge za izradu table i drugo šta je potrebno da ta svečanost uspe. S pravom smo očekivali dobar odziv jer ovo pripada svima, jer je sve rađeno po opštoj želji, za dobro i na radost svih dobronamernih doseljenika iz Crne Gore i njihovih prijatelja, ne samo iz ove opštine i Sidneja.

I zaista, kad je sve okončano i ozvaničeno da je naš poduhvat uspeo, počele su da stižu čestitke sa svih strana, a javili su nam se i mnogi prijatelji sa prostora bivše Jugoslavije, koji su očigledno uvideli kakav to značaj ima za nas u dalekoj Australiji, ali i za našu otadžbinu. Jer, zaista je bilo veliko čudo da mi, kao prilično malobrojna iseljenička zajednica u odnosu na druge uspemo, izborimo se da dobijemo pravo da se jedan značajni prostor u ovom velikom gradu (Park je otprilike veličine jednog fudbalskog igrališta) nazove imenom naše države!

Ponos doseljenika

Za primer navodim samo reči čestitke koja nam je stigla od gospodina Zorana Vujoševića, predsednika istoimenog iseljeničkog društva iz Melburna:

“Dragi Slobodane, tebi i svima koji su učestvovali na ovom projektu, čestitam u moje ime, kao i u ime naših članova Društva “Njegoš” iz Melburna. Uradili ste veliko delo. Kad budem dolazio u Sidnej posetiću Park.

Veliki pozdrav, Zoran Vujošević.”

Od tada, gotovo niko od naših ljudi, pogotovu iz Crne Gore, koji dođu u posetu svojima u Sidneju, ne propušta priliku da poseti Crnogorski park, da tu napravi koji snimak i ponese uspomenu. Da se i ne govori o našim ljudima sa drugih kontinenata koji dolaze u posetu Sidneju i Australiji.

Interesanto je napomenuti da su Park zvanično otvorili predstavnici lokalne vlasti i to iz onih struktura koje su u prvi mah opozvale prethodni pozitivni predlog komisije za imenovanje ulica, trgova, parkova i drugih objekata.

Na lokalnim izborima održanim u septembru 2012. godine pobedila je koalicija Liberali- Nezavisni, odnosno na mesto načelnika Liverpula je seo liberal Ned Manun, pa se stoga njegovo ime našlo i na ploči na kojoj je upisano ime parka. Jasno je, naravno, kako su se osećali oni koji su nam od početka pomagali i presudno uticali da ovo parče Australije dobije ime Crna Gora kad su na kraju slavu pobrali oni koji su sve vreme bili protiv toga. No, to je politika.

Zahvalnice za pomoć

Svečano otvaranje Parka je zakazano za 2. mart 2013. Veći broj naših ljudi se odazvao što sa novčanim prilogom, što samim učešćem u organizaciji svečanosti i svemu onome što je valjalo pripremiti za taj dan, pa uspeh nije mogao izostati. Odlučili smo, pored ostalog, da napravimo vrlo prigodne Zahvalnice, plakete, najzaslužnijim za realizaciju ove ideje: gospođi Vendi Voler, gospođi Džudi Pak, gospođi Karol Nort Samardžić, a Polu Linču je uručen zlatni medaljon sa Njegoševim likom. Plaketa Društva je uručena i načelniku liverpulske opštine gospodinu Nedu Manunu.

Govor Pola Linča

Pol Linč, poslanik iz Sidneja u parlamentu Novog Južnog Velsa, nesumnjivo jedan od najzaslužnijih za veliki uspeh Kulturno-umetničkog društva “Njegoš”, odnosno grupacije crnogorskih iseljenika iz sidnejske opštine Liverpul, o tome je održao i posebno nadahnutu besedu u samom parlamentu:

– Večeras ja izveštavam ovaj Dom o događajima u zajednici relevantnim za moje biračko telo, koje se tiče crnogorske zajednice. Crna Gora je na Balkanu koji je nekada bio deo Otomanskog carstva, a veći deo dvadesetog veka, bila je deo Jugoslavije, da bi 2006 godine, nakon referenduma, obnovila svoju državnost. U subotu 2. marta svečano je otvoren novi park na području Liverpula i nazvan je Montenegro park. Tim činom je odato priznanje doprinosu crnogorskih doseljenika australijskom društvu, a posebno zajednicama na jugozapadu Sidneja – rekao je Linč između ostalog.

Sutra – Priča o našim ljudima u Australiji – Crna Gora u Sidneju (8): Živima na ponos, pokojnima u slavu