Kao 15. knjiga Orfelinove edicije „Poetika strave“, nedavno je objavljena zbirka odabranih priča klasičnog nemačkog autora s početka 20. veka Hansa Hajnca Eversa Pauk i drugi užasi. Izbor priča načinio je urednik edicije, dr Dejan Ognjanović.

Eversovo pisanje predstavlja uspešan spoj senzacionalističkog i artističkog, kakav je viđen u delima Edgara Alana Poa. Prema Ognjanovićevim rečima, prilikom odabira priča naglasak je stavljen na priče mračne psihološke i telesne strave, mada je u knjigu uvršteno i nekoliko dela pisanih u duhu fantastike i nagoveštaja natprirodnog.

Evers je najpoznatiji po pričama i romanima iz domena fantastike i horora. Bio je najčitaniji nemački pisac prve polovine 20. veka, ne samo u Nemačkoj nego i u mnogim zemljama Evrope. Prevođen je i na srpski jezik tokom 1920-ih, mada priče koje čine ovu zbirku, izuzev naslovne, nikada dosad nisu objavljene kod nas.

Iako su njegova dela 1934. godine zabranili nacisti, Evers je tokom poslednjih godina svog života imao blisku saradnju s njima. Ta činjenica je kasnije značajno uticala na njegovu književnu reputaciju, uprkos tome što nikada nije zvanično pristupio nacističkom pokretu. Preminuo je od tuberkuloze 12. juna 1943. u 72. godini života.

Zbirka Pauk i drugi užasi pored odabranih devet priča, donosi: Eversov esej „Edgar Alan Po“, pogovor iz pera Dejana Ognjanovića „Hans Hajnc Evers: Na strani Tame“ i detaljnu Eversovu biografiju.

Opisi priča:

  1. Pauk
    Antologijska priča o ženi koja, kako izgleda, navodi muškarce koji je posmatraju izdaleka, kroz prozor, na samoubistvo vešanjem. Jedan student reši da ispita misteriju i sam se nastani u sobi s pogledom na čudnu zavodnicu… Hoće li joj on odoleti?
  1. Karneval u Kadizu
    Bizarna, skoro proto-ligotijevska minijatura o limitima spoznaje – odnosno, o čudnom, neobjašnjivom događaju na čuvenom nemačkom karnevalu.
  1. Paradajz sos
    Neodoljivo atmosferična, autentična i krvava priča o brutalnom, potajnom noćnom takmičenju u brdima Španije…
  1. Bela devojka
    Grupa dekadenata odlazi da osmotri čudni ezoterični ritual koji izvodi naizgled vrla, bela devojka, u slavu boginje Afrodite, a sve se dešava u kući jednog bogataša…
  1. Pogubljenje Damjena
    Retko kada su eksplicitni sadizam i ženska lepota bili tako efektno spojeni kao u ovoj politički nekorektnoj priči o ženi čudnih interesovanja…
  1. Kutija tantuza
    Na dalekom Istoku osobena, nepredvidiva azijatska psihologija dovodi do veoma nadahnute i bolne osvete nevernoj ženi i nevernom prijatelju…
  1. Srca kraljeva
    Priča o slikaru koji vlast sadističkih francuskih kraljeva mrzi toliko da im se sveti na nadasve originalan, duhovit i morbidan način.
  1. Mamaloi
    Jedna od najboljih horor priča napisanih na temu mračnih rituala vudua – što ne treba da čudi jer Evers je zaista, naživo, učestvovao u vudu ritualima na Haitiju i na američkom Jugu. U priči, izvesni nastrani nemački eksploatator koji je azil našao na Haitiju postepeno otkriva mračnu pozadinu svoje haićanske ženice…
  1. Vodeni leš
    Poezija i nekrofilija, lepota i rugoba, metapoetički osvrt na sopstvenu hororičnu karijeru…

Sve priče u zbirci sa nemačkog jezika preveo je Luka Račić, a ilustracije je uradio Ivica Stevanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here