Priču ispričali igrom i pesmom

0

Tema ovogodišnjih nedelja kulture je Izbeći, doći, novi dom pronaći i vrlo je bliska velikom broju ljudi koji su iz naših krajeva došli u grad na Majni.

Mala Milica, ćerka gastarbajtera u Nemačkoj, od tate želi da sazna nešto o svom poreklu. U želji da svojoj mezimici što bolje dočara, tata priča o precima, životu u otadžbini, kako je upoznao njenu mamu i o tome kako je došao u zemlju gde danas žive. Tako počinje celovečernji spektakl koji je bio odlično zamišljen i
još bolje izveden.

KHD Kolo kroz narodne pesme i folklorne koreografije publiku vodi preko zemlje Srbije i Republike Srpske uzduž i popreko prikazujući običaje i kulturu Srba. Od dečjih vragolija, preko momačkih i devojačkih upoznavanja, pa sve do brijanja i običaja gađanja jabuke na svadbi, pre nego što mladoženja vidi mladu.

– Pokušali smo da dočaramo kako su se ranije na selima družili. Ono što je "tata ispričao Milici" smo kroz razne koreografije i pesme prikazali na sceni. U večerašnjem programu je naš kompletni folklorni ansambl izveo 17 koreografija i 6 pesama. Najveći teret imao je naš prvi ansambl sa 10 koreografija. Dve koreografije su odigrali naši najmlađi folkloraši, starosti od 3 do 6 godina. Srednja grupa, 6 do 12 godina se tri puta pojavila na sceni, a naši članovi u najboljim godinama, na koje smo veoma ponosni, su upotpunili događaj sa dve koreografije -rekao je Dragan Pijetlović, umetnički rukovodilac KHD Kolo.

 

Ostajali i posle ponoći

Dragan Pijetlović kaže da su u klubu zahvalni gradu Frankfurtu što im je pružio priliku da učestvuju na ovoj manifestaciji.
– Posebno bih zahvalio svim našim članovima koji su vredno radili nekoliko nedelja i ponekad ostajali i posle ponoći kako bi sve bilo ovako kako smo se predstavili večeras.

U punoj Salbau sali u frankfurtskom Fehenhajmu publika je oduševljena onim što je videla, a gromoglasni aplauz na kraju programa je trajao nekoliko minuta.

 

Više fotografija pronaći ćete OVDE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here