Pošta Srbije
FDC "Svetski dan pošte"

Pošta Srbije objavila je prigodnu poštansku marku “Svetski dan pošte” zajedno sa nacionalnim poštanskim upravama širom sveta, u čast predstojećeg praznika svetske poštanske zajednice, 9. oktobra.

Svetski dan pošte obeležava se od 1969. godine, sa ciljem promocije pošte kao institucije, njenog uticaja na svakodnevni život ljudi širom planete, podizanja svesti o njenom doprinosu ukupnom društveno-ekonomskom razvoju čovečanstva.

Marka “Svetski dan pošte”

Prigodno izdanje poštanskih maraka “Svetski dan pošte” prenosi ovogodišnju poruku obeležavanja – Pošta za planetu. Pošta, globalni privredni subjekt u sektoru isporuke roba i usluga, treba da preuzme vodeću ulogu i aktivnostima na ublažavanju klimatskih promena i pokaže put partnerima u svetskom lancu snabdevanja, na način da u sopstvenom poslovanju osigura održivi razvoj i bolju budućnost za generacije koje dolaze – poruka je koju ove godine šalje svetska poštanska zajednica. Filatelistička emisija realizovana je u stručnoj saradnji sa Svetskim poštanskim savezom.

– Pošta Srbije preuzima punu odgovornost i aktivna je u razvoju kapaciteta za preuzimanje ove važne uloge, promenom načina razmišljanja i planiranja u svim segmentima poslovanja. Mnogo smo uradili na stvaranju osnove, očekuje nas još dosta toga dok gradimo sistem koji će kontinuirano ostvarivati pozitivan uticaj na životnu sredinu, zajednicu i društvo u celini. Važno je da to opredeljenje ponovo istaknemo na dan kada obeležavamo Svetski dan pošte i da smo ujedinjeni u stvaranju boljeg sveta – rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Tabak “Svetski dan pošte”

Svetski poštanski savez osnovan je 9. oktobra 1874. godine u Bernu, a Kneževina Srbija bila je među 22 države osnivača. Odluka o obeležavanju tog dana kao praznika globalne poštanske zajednice, koja danas okuplja 192 države, doneta je na kongresu Svetskog poštanskog saveza u Tokiju, 1969. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here