Tanjug

Kosovski premijer Aljbin Kurti koristi svaku priliku da svoju politiku koja je izazvala nestabilnost u čitavom regionu dovede do cilja i u tom svetlu treba posmatrati i njegov uslov o “međudržavnom sporazumu” sa Srbijom kako bi se omogućilo glasanje Srba na Kosovu na vanrednim parlamentarnim izborima za Skupštinu Srbije u decembru, smatra sociolog Vladimir Vuletić.

On za Kosovo onlajn kaže da je ono što Kurti traži zapravo to da Srbija “defakto i de jure prizna nezavisnost Kosova, gde bi onda i oni koji imaju srpsko državljanstvo mogli da učestvuju na izborima”.

To insistiranje Kurtija da su Srbija i Kosovo dve “potpuno nezavisne države” nije ništa novo, ukazuje Vuletić, i naglašava da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao da Srbi na Kosovu neće biti u mogućnosti da glasaju u opštinama u kojima žive. Podseća i da otkako je Kurti na čelu institucija u Prištini Srbi na Kosovu nisu imali mogućnost da glasaju.

“Sporazum koji sada pominje Kurti značio bi da Srbija potpuno prizna nezavisnost Kosova. Odnosno, da to bude kao i slučaju drugih država u kojima naši građani glasaju, poput Austrije i ostalih, da odnos Prištine i Beograda bude kao odnos između Prištine i Beča ili bilo koje druge prestonice, odnosno zemlje. To je njegov pokušaj da ucenjuje i da otežava normalan život Srba na KiM”, kaže Vuletić.

Kada je reč o eventualnoj promeni odluke kosovskih vlasti, ukoliko bi se pojačao pritisak međunarodne zajednice i međunarodnih institucija, Vuletić smatra da je to malo verovatno.

“Ne mislim da će doći do održavanja izbora na Kosovu. Određenih pritisaka, pod znacima navoda, biće samo u onoj meri u kojoj se proceni da bi to moglo da doprinese stabilizaciji situacije, nastavku pregovora. Suštinski je problem u tome što većina međunarodnih institucija u kojima ključnu reč imaju zemlje koje su priznale nezavisnost KiM suštinski na stvar gledaju slično kao i Kurti. I svi bi zapravo voleli i želeli da Srbija prizna Kosovo i nadaju se i smatraju da bi se na taj način stabilizovale prilike na Balkanu. To je njihov pogled na situaciju, meni se čini da to nije dobar put”, ističe Vuletić.

Dodaje da ova situacija sa nemogućnošću održavanja srpskih izbora na Kosovu znači samo još jedan, i simbolički čin u kojem se pokazuje da Srbi na Kosovu nemaju elementarna, ljudska prava.

“Kada je reč o izborima, to pravo glasa je jedno u nizu koja se krše. Za Srbe i za njihov svakodnevni život mnogo je veći problem što se krše i mnoga druga, egzistencijalna prava”, ističe naš sagovornik.

Beograd je uputio zahtev OEBS-u u Prištini da se angažuje u organizaciji izbornog procesa za Skupštinu Srbije, u dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, kao što je to bila praksa do 2020. godine i dolaska Kurtija na vlast.

Kurti je na te zahteve uzvratio da “Srbija treba da predloži sporazum kojim bi se srpskoj zajednici omogućilo da glasa”, odnosno da bez “međudržavnog sporazuma sa Srbijom neće biti dozvoljeno organizovanje srpskih izbora na Kosovu”.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obavestio je juče Republičku izbornu komisiju da zbog “neprihvatljivih uslova Prištine i Kurtija u ovom trenutku nije moguće organizovati izborni proces na Kosovu, koji bi bio u skladu sa zakonom, državnim i nacionalnim interesima Srbije”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here