B.M.

Neposredno posle NATO bombardovanja Srbije, društvo Prijateljstvo sa Valjevom iz Pfafenhofena organizovalo je za 12 učenika srednjih škola iz Valjeva sedmodnevni boravak u ovom bavarskom gradu.

Tako je započela saradnja koja je prerasla u iskreno prijateljstvo koje traje punih 20 godina i ne bledi najviše zahvaljujući Berndu Dušneru agilnom osnivaču i predsedniku društva Prijateljstvo sa Valjevom.

I ove godine u Pfafenhofenu boravilo je 12 učenika gimnazije i drugih srednjih škola iz Valjeva koji uče nemački jezik. Sa učenicima su bile njihove profesorke Dušica Rajevac i Ivana Vujić.

Kao i ranijih godina, goste iz Valjeva u svoje domove primile su nemačke porodice koje su im pripremile srdačnu dobrodošlicu i brinule o njima tokom boravka. Jedan od ciljeva boravka valjevskih srednjoškolaca je dalje napredovanje u učenju nemačkog jezika. Drugi deo činio je bogat program izleta, poseta, susreta i druženja sa vršnjacima iz gimnazije u Pfafenhofenu. Gosti iz Valjeva posetili su još Ingolštat, Nirnberg, Regenzburg i Minhen gde su imali priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom, kulturom i tradicijom ovih bavarskih gradova.

U Nirnbergu su im bili najzanimljiviji kuća Albrehta Direra i stari deo grada. Valjevske srednjoškolce je oduševila bogata istorija i arhitektura Regenzburga i Minhena, a snažan utisak poneli su i posle posete spomen-kompleksu nekadašnjeg Koncentracionog logora Dahau, gde su i Srbi bili zatočeni.

Isidori i Aleksi, učenicima Muzičke škole se prilikom posete Minhenu, dopala jedna od najpoznatijih pijaca.

– Pijaca je veoma lepa i pruža vam neku toplinu i dobrodošlicu. Na njoj možete videti razne štandove sa voćem, povrćem, mesom i raznim nemačkim specijalitetima, poput kobasica.

Posle nedelju dana boravka u nemačkim porodicama, srednjoškolci iz Valjeva i njihove profesorke su se oprostili od domaćina, članova društva Prijateljstvo sa Valjevom, nemačkih vršnjaka i porodica koje su im pružile gostoprimstvo u svojim domovima. Puni lepih utisaka izrazili su veliku zahvalnost svima i poželeli da im u Valjevu uzvrate gostoprimstvo.

Kao na Tešnjaru

Jovanu (Tehnička škola) i Mariju (Medicinska škola) stari deo Nirnberga je veoma podsetio na Tešnjar – stari deo grada u Valjevu.

– U samom centru starog dela grada Nirnberga pažnju nam je privukla ogromna, zlatna fontana koja nas je oduševila, pored koje se nalazi mala pijaca. Nirnberg takođe ima i nekoliko prelepih mostova.

Miterhuberi divni domaćini

Milica (Tehnička škola) i Ana (Medicinska škola) bile su gošće porodice Miterhuber u Pfafenhofenu.

– Veoma lepo su nas lepo prihvatili, trudili su se da se što bolje sporazumemo i upoznamo jedni druge. Svako jutro pre polaska na izlete dobijale bismo neki slatkiš i sokić. Bili su vrlo gostoljubivi i pažljivi prema nama.

Posetili Audi

Poseban utisak na učenike iz Valjeva ostavili su prijem i razgovor sa trećim gradonačelnikom Pfafenhofena Rolandom Derflerom, kao i poseta automobilskom koncernu Audi u Ingolštatu. Bernd Dušner kaže da je obilazak proizvodnih pogona Audija imao za cilj da gosti iz blizine steknu utisak o nemačkom načinu rada, obrazovanju i vaspitanju, ali i zaštiti čovekove okoline.

Među zanimljivim mestima posete bila je i čuvena nemačka fabrika Lonja
u Jecendorfu koja proizvodi kvalitetnu obuću za planinarenje i slobodno vreme.