Lična arhiva
Poseta Osnabriku: Ispred hrama Svetog Georgija

Pred božićno-novogodišnje praznike organizacija Gradimo mostove, na čelu sa dr Željkom Dragićem organizovala je posetu Donjoj Saksoniji za omladinski hor “Sveti Đorđe” iz Bijeljine,

Bijeljina i Langenhagen, gradić nadomak Hanovera, su gradovi pobratimi i svi učesnici projekta su bili smešteni u Langenhagenu ili u Hanoveru gde su imali divne domaćine i druženja, a prisustvovali su i brojnim zanimljivim događajima. Svi su uživali u prazničnoj atmosferi, bogato okićenim i osvetljenim trgovima, ulicama i privatnim kućama, a naročito u zanimljivim ukrasima i đakonijama koje su se nudile na Božićnoj pijaci.

Amir Ćosić je važan član hora iz Bijeljine

– Ne smemo da zaboravimo da su prvi koraci razmene mladih između Bijeljine i Langenhagena krenuli 1996. godine kada sam ja završavao gimnaziju i sa jednom grupom đaka pokrenuo već u decembru 1996. prikupljanje pomoći za izbeglice i decu siromašnih porodica u Bijeljini. I evo sada, 26 godina posle mi radimo opet te razmene, a prijateljstvo traje. Pauza u posetama bila je samo 2020. godine u vreme pandemije korone – ističe dr Željko Dragić.

Gosti iz Bijeljine u gimnaziji u Langenhagenu

Hor “Sveti Đorđe”, pod rukovodstvom Biljane Jefimić, je imao izvanredne nastupe u Langenhagenu u Gimnaziji gde su razmenjeni darovi među pobratimskim gradovima, a bilo je i zajedničkih nastupa horova domaćina i gostiju. Organizovana je radionica na temu: “Sigurnost i razumevanje različitih vera, kultura i nacija”. Hor iz Bijeljine je takođe nastupao u našoj pravoslavnoj Crkvi Svetog Save u Hanoveru gde ih je srdačno dočekao otac Aleksandar Perković, kao i u evangelističkoj crkvi Berg kirhe takođe u Hanoveru.

Za vreme desetodnevnog boravka bilo je vremena za posetu Osnabriku i Memorijalnom centru u okviru koga se nalazi i Baraka 35, simbol sužanjstva naših oficira za vreme Drugog svetskog rata. U Memorijalnom centru su mladim gostima istorijske podatke preneli Petar Miloradović, predsednik udruženja koji se brine o spomeničkoj kulturi i dr Dragić. Gosti iz Bijeljine i Vrbasa posetili su i spomen-groblje, a zatim hram Svetog Georgija koji predstavlja zadužbinu preživelih logoraša i naših posleratnih izbeglica. U hramu ih je srdačno dočekao otac Marinko Rajak.

Sa domaćinima: Sestre Čavrak, Vidosava i Radosav Lukić

Uživale i sestre Čavrak

U grupi koja je boravila u poseti Donjoj Saksoniji specijalne gošće bile su četiri devojčice, sestre Čavrak, iz okolone Vrbasa (o kojima su “Vesti” nedavno pisale i o kojima brigu vodi samohrani otac). Sestre su se priključile ovom putovanju zahvaljujući dr Dragiću koji je uspeo da im priredi nezaboravne doživljaje. On se potrudio da devojčicama obezbedi pasoše, kao i pratioca (Nikoliju Ilić iz Novog Sada), jer su maloletne.

Domaćini sestrama Čavrak u Nemačkoj bili su Vidosava i Radosav Lukić, rodom iz Topole, koji u Hanoveru žive od 1973.

Božićni bazar: Sestre Čavrak i Nikolija Ilić sa Dragićem

Zabava i veselje

Zabavni program je bio bogat i raznovrstan. Poseta zoološkom vrtu u Hanoveru je sve oduševila. Išlo se na kuglanje, a najveselije je bilo na Božićnom bazaru.

Ovo putovanje su podržala ministarstva Donje Saksonije i Jevrejska zajednica grada Osnabrika.

Branka Životić, dr Dragić i saradnice iz Osnabrika

Nove posete

Za ovu godinu organizacija Gradimo mostove planira jednu razmenu između pobratimskih gradova Rume i Berzenbrika i jednu razmenu između Bijeljine i Langenhagena čime će nastaviti uspešnu dugogodišnju saradnju. Rad organizacije pomažu i neki dobri ljudi iz Osnabrika.

Poklon iz Novog Sada

Domaćinima u Langenhagenu, direktorki gimnazije, Zilke Kaune, Denisu Šteru i Kristiani Bine, Dragić je uručio umetnički sliku sa izgledom Novoga Sada iz 1749. To je poklon Milana Novakovića, načelnika Južnobačkog okruga, koji podržava rad organizacije Gradimo mostove još od 2014. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here