EPA/Andy Rain
Donald Tramp

Odbor za obaveštajne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa podržao je izveštaj demokrata u znak podrške za opoziv predsednika SAD Donalda Trampa.

Dokument je usvojen većinom glasova: 13 prema 9, a podršku su obezbedili glasovi demokrata.

Dalje pitanje opoziva prelazi u nadležnost odbora za pravosuđe koji na osnovu izveštaja treba da sastavi konkretne optužbe za protiv Trampa. Nakon toga će o optužbama glasati Predstavnički dom i slučaj će preći u Senat, gde je većina članova iz Trampove, Republikanske partije.

Demokrate su započele proces opoziva Trampa, osumnjičivši ga da je odlagao vojnu pomoć Ukrajini i zahtevao da se u zamenu za pružanje pomoći pokrene istraga protiv njegovog političkog protivnika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera. Tramp tvrdi da je od ukrajinskih vlasti samo tražio borbu protiv korupcije.

Istragom o opozivu Donalda Trampa prikupljeno je mnogo dokaza o “neprimerenom ponašanju” američkog republikanskog predsednika, navodi se u zvaničnom izveštaju.

“Istraga o opozivu pokazala je da se Tramp, lično ili preko agenata, unutar i van vlade, mešao u poslove strane države Ukrajine, u korist svoje kampanje” za predsedničke izbore na kojima očekuje da ponovo pobedi, navodi se u današnjem izveštaju Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma Kongresa u kojem većinu imaju demokrate.

“Predsednik je uslovio poziv za Belu kuću kao i vojnu pomoć Ukrajini ako se zauzvrat najavi istraga njemu povoljna za (predizbornu) kampanju”, a ometao je sam tok istrage, navodi se u izveštaju.

1 COMMENT

  1. prikupljene laži.Briga me za Trampa li on ne ide na ruku milijarderima to mu je osnovna greška

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here