Primer kako EU baca milione evra

0

acus.org
EU nepotrebno potrošila 38 miliona € za finansiranje pisti ili terminala na aerodromima koji se ne koriste
 

"Te investicije su se pokazale kao neprofitabilne… u odsustvu planiranja i odgovarajućih predviđanja, neki od finansiranih aerodroma bili su suviše blizu drugih, dok su neki projekti izgradnje bili suviše veliki za broj aviona i putnika koji bi ih koristili", navodi se u izveštaju.

Neki od finasiranih objekata koji su koštali 38 miliona dolara, nisu uopšte korišćeni, ukazao je sud, nevodeći kao primere dva kargo terminala solunskog aerodroma, na severu Grčke.

Samo polovina od 20 aerodroma obuhvaćenih tim investicijama imala je potrebu za proširivanjem instalacija i infrastrukture, precizirao je sud.

Aerodrom u Kordobi, na jugu Španije, bio je predviđen za proširivanje kako bi mogao da prima 179.000 putnika godišnje, dok ih je na kraju 2013. bilo samo 7.000.

Evropska komisija priznala je greške, povodom te revizije i izveštaja Suda. "U nekim slučajevima, investicije nisu predstavljale efikasnu upotrebu evropskih fondova", navela je komisija.

Ipak, zahvaljujući "radikalnim" promenama za novi period programskog kreiranja budžeta za period 2014-2020, "takva situacija se više neće ponoviti", obećala je komisija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here