EPA
Sidnejski aerodrom je poceo da radi punim kapacitetom

Svim potpuno vakcinisanim državljanima Australije i nosiocima stalnih boravišnih viza, od 1. novembra ponovo je dozvoljeno putovanje u inostranstvo bez zahteva za izuzeće od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za nevakcinisane i dalje važi ista procedura i vrlo striktna ograničenja na broj onih koji svake nedelje mogu da se vrate u zemlju.

Međutim, ako se spremate na put u otadžbinu ili neku drugu destinaciju, treba da znate da prilike nisu iste kao pre pandemije, već je potrebno ispuniti određene uslove i imati uz sebe neophodnu dokumentaciju da biste nesmetano mogli da izađete iz Australije, ali i da uđete u neku drugu državu.

Takođe, od izuzetne važnosti je dobro se informisati o uslovima ulaska u zemlju destinacije, jer se propisi razlikuju od države do države.

Kako bismo vam predstavili što potpuniju sliku kako izgledaju putovanja u “kovid svetu”, razgovarali smo sa Suzanom Despotović iz putničke agencije BEO-Travel iz Sidneja.
– Prvo što treba imati na umu je da državni organi za potpuno vakcinisane protiv kovida smatraju ljude koji su drugu dozu vakcine primili pre najmanje sedam dana. Tek ako je prošlo nedelju dana od revakcine, vaš međunarodni sertifikat o imunizaciji je validan za graničnu službu. Dakle, ne planirajte polazak na put pre nego što prođe sedam dana od druge doze – kaže Suzana Despotović.

Kako do potvrde o vakcinaciji?

Prvi korak za svakoga ko želi da putuju je da poseduje međunarodni sertifikat o imunizaciji, koji se može zatražiti odmah nakon druge primljene doze vakcine u Australiji.

– Potvrda o vakcinaciji sadrži u sebi QR kod u kojem su sve neophodne informacije, koje će graničnoj službi i avio kompaniji s kojom putujete potvrditi da ste vakcinisani protiv kovida. Da biste dobili sertifikat preko mobilne aplikacije Medicare Express Plus, morate kod sebe imati važeći australijski pasoš, jer će se prilikom upisivanja ličnih podataka od vas tražiti da unesete i broj putne isprave. Takođe, treba da proverite da li su obe doze vakcine koju ste primili upisane u Australijskom registru imunizacije. Ukoliko je sve u redu, potvrda sa QR kodom i zaštitnim hologramom će se pojaviti na vašoj aplikaciji. Više detalja možete pronaći na vladinom sajtu www.smartraveller.gov.au – objašnjava Suzana Despotović.

Proverite državne preporuke

Kako se ne biste suočili s neprijatnostima na putovanju, od ključnog značaja je proveriti zvanične državne putne preporuke, kao i posebne zahteve zemlje u koju putujete.

– Savezna vlada je od 1. novembra ukinula zvaničnu globalnu preporuku četvrtog nivoa, koja glasi “ne putujte”. Prema poslednjim informacijama sajta Smartraveller, sada su na snazi posebne preporuke za 177 zemalja sveta, koje sve možete pronaći na ovom državnom portalu. Veoma je važno shvatiti sve moguće rizike i upoznati se sa pandemijskim propisima u zemlji u koju idete, jer ćete možda pre puta morati sebi da organizujete recimo kućni karantin u toj državi ili ćete morati u državni karantin kakve imamo ovde u Australiji. Kako piše na zvaničnom sajtu, trenutno nijedna država nije ispod drugog nivoa preporuke, koji glasi: “preduzmite visok nivo opreza”.

Šta treba uraditi pre povratka?

Pošto ste proveli neko vreme u otadžbini ili nekoj drugoj zemlji i nameravate da se vratite za Australiju, takođe morate povesti računa da ispunite sve neophodne zahteve.

– Osnovna stvar pri povratku jeste da ne zaboravite da se testirate na kovid. Veoma je važno da test ne sme biti stariji od 72 sata u momentu ulaska u Australiju. Takođe, ne zaboravite da mobilni telefon sa sertifikatom ili potvrda odštampana na papiru uvek treba da vam budu pri ruci, pošto će vam ga tražiti na mnogim graničnim kontrolama, ali i na ulazu u avion – napominje Suzana Despotović.

Iz BEO-Travela poručuju da je uvek najbolje i najsigurnije proveriti detalje na sajtu Smartaveller ili na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova (covid19.homeaffairs.gov.au), pošto u vreme pandemije, mnoge informacije i uslovi mogu da se menjaju maltene iz sata u sat.

Srbija među zemljama visokog rizika

Prema podacima od 21. novembra, Srbija je prema državnoj preporuci australijske vlade na trećem, trenutno najvišem stepenu rizika.

Zvanično upozorenje glasi: “Razmotrite vašu potrebu da putujete”. Drugim rečima, zbog velikog broja zaraženih u Srbiji, ne savetuje se putovanje bez preke potrebe.

Kako piše na sajtu Smartraveller, stranim državljanima za ulazak u Srbiju je potreban negativan test na kovid, star ne više od 48 sati. Ukoliko imate dvojno državljanstvo, biće dovoljno da uz sebe imate međunarodnu potvrdu o vakcinaciji.

Ukoliko ste nevakcinisani i nemate dokaz o negativnim testu, možda ćete morati u desetodnevnu samoizolaciju, piše državni sajt Smartraveller.

“Oprezno“ u Bosnu, Hrvatsku i Makedoniju

Za razliku od Srbije, druge zemlje u regionu spadaju u niži nivo rizika. Za Bosnu i Hercegovinu važi državna preporuka: “budite veoma oprezni”, uz napomenu da je epidemiološka situacija nepredvidiva i da zbog potencijalne mogućnosti otkazivanja letova treba proveriti detalje sa avio kompanijom.

Isti nivo upozorenja je na snazi i za Hrvatsku, a treba znati da je za ulazak u ovu zemlju neophodan negativan PCR test star najviše 72 sata ili brzi antigenski test urađen najviše 48 sati pre dolaska.

U istoj grupi zemalja je i Severna Makedonija, za koju je potrebna potvrda o vakcinaciji, negativan test ili dokaz da ste preležali kovid pre najviše 45 dana od dolaska.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here