Tanjug
Foto: Ilustracija

Australijanci treba da se pripreme za „užasno leto“, poručili su u utorak savezni premijer Entoni Albaneze i premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins. Njihovo upozorenje usledilo je posle objave da su tri kuće izgorele u požarima na južnoj obali Novog Južnog Velsa, podsećajući na ne tako davno „crno leto“ 2019/20.

Ruralna vatrogasna služba (RFS) Novog Južnog Velsa potvrdila je da su ova tri imanja izgubljena, nakon što je požar zahvatio dolinu Biga u utorak kasno uveče. U požaru je izgorelo više od 5.000 hektara zemljišta, pre nego što se stihija stišala dolaskom hladne vazdušne mase sa juga.

Komesar RFS-a Rob Rodžers rekao je da se požar brzo širi, ali je pohvalio napore hitnih službi, uključujući oko 800 volontera i meštana koji su pratili uputstva Službe za hitne situacije.

– Sezona požara je stigla i moramo ovo ozbiljno da shvatimo. Želim da odam priznanje za rad vatrogasaca na terenu… Sve ovo je moglo da se završi i mnogo gore – rekao je Rodžers.

Premijeri Albaneze i Mins posetili su Bigu i Bermagi u sredu popodne, kako bi sagledali situaciju i razgovarali sa lokalnim stanovništvom nakon, kako je Mins opisao kao “paklena 24 sata”.

– Pripremite se za užasno leto . Ulazimo tek u oktobar, a doživljavamo uslove koji su uobičajeni sredinom leta, imamo više dana iznad 30 stepeni i jak vetar, a šumski požari vole takve uslove – rekao je Mins.

Premijer Albaneze je naglasio da bi požari snažno pogodili zajednice i vatrogasne ekipe koje su najteže prošle kroz „crno leto“ u ovom regionu pre tri godine.

– Tek smo na početku oktobra i već imamo ozbiljan požar ovde. Dok stojimo ovde možemo da osetimo miris i da vidimo uticaj koji ovi požari imaju, naročito posle traumatičnog leta 2019/20 – rekao je Albaneze.

U sredu popodne bilo je više od 70 požara u Novom Južnom Velsu. Prethodnog dana, u utorak, temperature su dostigle 37,2 stepeni u Sidneju, a duž obale do 35 stepeni. Očekuje se da će ova sezona šumskih požara biti najgora u Novom Južnom Velsu od leta 2019/20.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here