pixabay.com

Na današnji dan rođen je Dobrica Erić, srpski književnik, pesnik, prozni i dramski pisac.

Dobrica Erić rođen je 22. avgusta 1936. godine u Donjoj Crnući kod Gornjeg Milanovca. Njegovi roditelji, Miloš i Radmila bavili su se poljoprivredom. Četiri razreda osnovne škole završio je u Vraćevšnici.

Bavio se raznim zanatima, ali mu je pisanje posebno išlo od ruke. Svojim stihovima oslikao je živopisnu prirodu šumadijskog kraja pa je tako postao lirski zdravičar Gruže.

Prvu zbirku pesama pod nazivom “Svet u suncokretu” objavio je 1959. Godine, a kasnije još više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica i stripova.

Ljubav prema rodnom kraju, te uspomene iz detinjstva bili su mu glavna inspiracija. Selo, livade, kuće, decu i ljude sa lakoćom je pretočio u stihove, pa je tako godišnja doba, bašte, šljivike i sokake svog rodnog mesta, Šumadije i cele Srbije, pesmom približio i onim naraštajima koji nisu odrastali na selu, pa čak ni na ovim prostorima.

Autor je više romana, pet knjiga lirske proze, 23 zbirke pesama, pet pozorišnih drama, preko 40 knjiga za decu. Zaslužni je umetnik grada Beograda.

Knjiga “Razapeta zemlja” koju je objavio 1999. godine, predstavlja, po mnogim književnim kritičarima Erićevo najuspešnije delo. Sastoji se iz novih rodoljubivih pesama, ali i onih koje su čitalačkoj publici bile poznate od ranije. Nastajala je u vreme krize na Kosovu i Metohiji. Štampana je u deset izdanja, te pobrala brojne simpatije kritike i publike.

Knjige su mu prodate u tiražu od preko milion primeraka. Dosta ih je prevedeno na strane jezike. Veliki broj pesama našao se u čitankama, antologijama i školskim lektirama, a za mnoge je stvorena i muzika.

Rado je bio viđen gost u amfiteatrima i bibliotekama brojnih univerziteta u Srbiji i Republici Srpskoj. Svoje pesme nikada nije čitao, već recitovao napamet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here