Pexels

Suva kosa? Uz ove maske iz kućne radinosti lako ćete vratiti sjaj kosi.

Mnogi preparati bez etikete, napravljeni u vašoj kuhinji, čine čuda za kosu. Gubitak vlage iz kose, koji za epilog ima suve i beživotne vlasi, čest je problem s kojim se mnogi od nas suočavaju tokom hladnog perioda godine. Tome svakako doprinosi centralno grejanje, niske temperature, učestala upotreba električnih aparata za stilizovanje, kao i različitih preparata na bazi alkohola…

Zato, da biste kosi osigurali neophodnu vlagu, oslonite se na asistenciju ove tri maske koje ćete brzo i lako pripremiti sami. One ne samo da će vas rešiti suve kose, već će je i nahraniti i ukloniti perut.

Odlične maske za suvu kosu

Maska od banane, avokada i kokosovog ulja

Osim za omiljeni desert, jednu bananu sačuvajte i za hidratantnu masku za kosu. Kalijum i prirodna ulja u ovom voću nahraniće i omekšati dlaku, te sprečiti rascvetavanje krajeva i lomljenje vlasi. U ovaj prirodni preparat umešajte i avokado, jer će – zahvaljujući vitaminu B – on pospešiti rast kose. I, kao šlag na tortu, dodajte kokosovo ulje i tako ćete omekšati suvu kosu i vratiti sjaj kosi.

Neophodni sastojci:

– 1 banana
– 1 manji avokado
– 2 kašike kokosovog ulja

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i mešajte sve dok ne dobijete smesu glatke teksture. Nanesite je na kosu, te ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Nakon toga, dobro isperite vlasi.

Maska od jogurta, jabukovog sirćeta i limuna

Ova maska idealna je za dubinsko čišćenje vlasi budući da limunovo i jabukovo sirće ispiraju višak ulja, dok cink i mlečna kiselina iz jogurta poseduju hidratantna svojstva.

Neophodni sastojci:

– ½ šolje običnog jogurta
– 1 kašika jabukovog sirćeta
– 1 kašika soka od limuna (po želji razblaženog sa 2 kašike vode)

Priprema: Pomešajte sve sastojke. Ako želite dubinsko čišćenje, a istovremeno imate suvu kosu, dodajte i kašiku meda. Potom, laganim, kružnim pokretima dobijenu masku utrljajte u vlasište, ostavite je da odstoji deset minuta, a zatim isperite.

Maska od kokosovog ulja, ulja jojobe i esencijalnog ulja peperminta

Kokosovo ulje duboko prodire u dlaku, te je savršeno hidrira. I ulje jojobe obezbeđuje kosi neophodnu vlagu. Ovoj kombinaciji dodajte i eterično ulje peperminta, koje poseduje protivupalna svojstva, te ublažava perut i svrab. Bonus plus: Ova maska fanatastično miriše!

Neophodni sastojci:

– 2 kašike kokosovog ulja
– 1 kašika ulja jojobe
– 3 kapi esencijalnog ulja peperminta

Priprema: Pomešajte sve sastojke, te dobijenu smesu utrljajte u teme glave i duž cele kose. Ostavite masku da deluje oko 15 do 20 minuta, isperite je vodom, pa operite kosu šamponom koji inače koristite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here