EPA-EFE
Hašim Tači, Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Portparol EU Peter Stano kaže da EU neće definisati sporazum između Beograda i Prištine i da je na dvema stranama da se dogovore u okvirima zacrtanih parametara.

– EU ne prepisuje sporazum kao recept, već kaže da on mora da pokrije sva otvorena pitanja, da bude pravnoobavezujući i u skladu sa EU zakonima i međunarodnim pravom. Šta god da se dve strane dogovore, a zasnovano je na ovim parametrima, biće zadovoljavajuće rešenje – objašnjava Stano.

Kaže i da je EU je angažovana u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova jer je to ključni element za napredak na EU putu što su ”obe strane označile kao svoj vrhunski prioritet”.

– EU integracije znače ulazak u EU, ako želite da uđete u EU morate da imate normalizovane odnose i rešena sva otvorena pitanja sa svojim susedima – navodi Stano.

On dodaje da je EU, nakon jučerašnjih razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, već isplanirala sledeće sastanke na ekspertskom i na visokom nivou, što ocenjuje kao najbolji pokazatelj posvećenosti Brisela postizanju normalizacije između Beograda i Prištine i njihovom napretku ka EU.

Portparol EU Peter Stano ukazao je danas da u slučaju Kosova nisu ispunjeni svi potrebni zahtevi kako bi se eventualni zahtev za kandidaturu Prištine u EU ”ozbiljno razmotrio” u Briselu.

– Svako može da radi šta hoće, ali realno gledano, kandidatura se podnosi i ozbiljno razmatra samo ako ispunjavate određene kriterijume, a jedna od njih je da ste priznati kao država od strane svih zemalja članica. Bez toga ne možete započeti realan proces – poručio je Stano.

On je tako odgovorio na pitanje albanskih novinara da li je njegova izjava i nemogućnost kandidature Kosova za članstvo u EU političke ili legalne prirode.

– To je životna činjenica: EU prima u članstvo samo priznate države – zaključio je Stano.

1 COMMENT

  1. Koliko se vidi nije mlaki ni za Srbiju. EU porucuje da bez resenja svih otvorenih pitanja nijedna strana nece moci u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here