EPA
Priština

U Prištini će od 8. do 10. oktobra biti održan 102. “Rouz-Rot” seminar Parlamentarne skupštine NATO, sa temom “Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, produženi izazovi, nove realnosti i buduće perspektive”.

Na seminaru koji će trajati tri dana, očekuje se više od 100 učesnika, uključujući poslanike iz zemalja članica NATO i zemalja partnera.

Kako je najavila Skupština Kosova, na seminaru će se razgovarati o budućim izazovima i perspektivama Zapadnog Balkana u promenljivom evropskom bezbednosnom okruženju, podršci NATO miru i stabilnosti u regionu, upravljanju i reformi sektora bezbednosti na Kosovu i parlamentarnog nadzora nad bezbednosnim institucijama na Kosovu.

“Zakonodavci NATO, predstavnici kosovskih institucija, kao i institucija i raznih međunarodnih organizacija, razgovaraće i o perspektivi evropskih integracija Kosova i dosadašnjem napretku, ekonomskoj situaciji u regionu nakon Kovid-19, o ulozi mladih u izgradnji održivih društava, za sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, političkim i bezbednosnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Razmatraće se i implikacije rata u Ukrajini na Zapadni Balkan, implikacije uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu, zatim za doprinos žena do regionalnog mira i bezbednosti, njihovog političkog učešća na Kosovu, kao i jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije”, navodi se u saopštenju.

Seminar se organizuje u saradnji sa Skupštinom Kosova, pod vođstvom šefa Delegacije Skupštine Kosova pri NATO, poslanika Dritona Hisenija, kao i uz podršku Švajcarske vlade .

Glavna svrha seminara je da se olakša dijalog u vezi sa pitanjima regionalne bezbednosti između zakonodavaca NATO i partnerskih zemalja.

4 COMMENTS

  1. “Evroatlantske integracije” Srbije stavljene su AD AKTA,
    “produženi izazovi” – istina o sramotnom bombardovanju Srbije izlazi na videlo i teško će se argumentovano braniti, čak i na okupiranoj teritoriji,
    “nove realnosti” – sve veći broj zemalja odpriznaje tzv Kosovo, a čak se i učesnice NATO bombardovanja izvinjavaju Srbiji za taj sramni čin agresije, tako da se razmišlja o reintegraciji tzv Kosova u Srbiju,
    “buduće perspektive” – povlačenje NATO snaga iz Kfora, pitanje ratne odštete Srbiji zbog NATO agresije, povratak Srpske vojske i policije, a zatim i proteranog srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiju…

    Ili u jednoj rečenici – NATO se raspada, pa se vi snalazite kao što su i Avganistanci…

  2. Koliko ja vidim , Natto se nije jos raspao, vec jos 3. zemlje idu u Natto, USA salje jos 300. vojnika na Kosovu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here