commoswikipedia.org/Julian Nyča
Preševska dolina

Albanci sa juga Srbije dobiće svoje predstavnike u Skupštini Kosova, kosovska dokumenta, a sve zahvaljujući “Kancelariji za Preševsku dolinu”, koja je formirana pod patronatom Vlade u Prištini i tehničkog premijera Avdulaha Hotija.

Za istoričara Dragomira Anđelkovića, reč je o pokušaju stvaranja lažnih paralela sa Kancelarijom za KiM u Beogradu. Cilj formiranja nove “Kancelarije za Preševsku dolinu”, po oceni Anđelkovića, jeste da se “zamaže istina” i kopiraju srpske institucija kao što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

– Pre svega, teritorija koja se zove Preševska dolina ne postoji. Drugo, Albanci su sada na sve spremni da što više otežaju dijalog Beograda i Prištine, pa i ovakve stvari ne treba da nas čude. Ali u svakom slučaju, ne sme da se zaboravi da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije isto kao i jug Srbije i da je to u nadležnosti naše države – ističe Anđelković.

Lažna paralela i jeftin trik

U suštini, napominje Anđelković, radi se o lažnoj paraleli i jeftinim trikovima albanskih separatista sa Kosova, kako bi u dalji proces pregovora Beograd i Prištine uvukli i Albance sa juga Srbije.

On dodaje da će Priština takođe nastojati da afirmiše Zajednicu albanskih opština, što je, kako napominje, potpuno neosnovano, jer Srbija ima mnogo više osnova da zatraži srpsku zajednicu, na primer u Republici Albaniji, gde i dalje postoje srpske enklave.

Kako Srbima, tako i Albancima

Prištinski politikolog Ramuš Tahiri smatra da je nova Kancelarija veoma nalik na Kancelariju za Kosovo i Metohiju koja postoji u okviru Vlade Srbije. Na pitanje da li se radi samo o “kopiranju”, Tahiri kaže da Priština želi pun reciprocitet u odnosu na Srbiju i srpske zahteve.

– Da li je to dobro ili ne, ne znam, to će vreme pokazati, ali i to da li će i kako međunarodna zajednica to prihvatiti – kaže Tahiri.

Prema njegovim rečima, Kancelarija će imati svoj budžet, a brinuće, između ostalog, i za to da obrazovni programi na jugu Srbije budu u skladu sa albanskim programom, isto kao što Srbi imaju na Kosovu obrazovne programe usklađene sa Beogradom. Da li će se među nabrojanim naći i zahtev da se paralelno sa formiranjem ZSO na Kosovu i na jugu Srbije formira Zajednica albanskih opština, kako kaže Tahiri, stvar je odluke.

Avdulah Hoti je inače sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije razgovarao o programu rada “Kancelarije za Preševsku dolinu”. Susret održan u ponedeljak bio je prva aktivnost tog programa za 2021. godinu. Prema rečima Hotija, nije bilo ozbiljnijeg i sistematičnijeg pristupa za poboljšanje prava Albanaca u tzv. Preševskoj dolini.

Predsednik Demokratske partije Albanaca i bivši predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da je osnivanje i funkcionisanje “Kancelarije za Preševsku dolinu” recipročna radnja prema Vladi Srbije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime