EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zatražila je danas, u razgovoru sa nemačkim predsednikom Frank-Valter Štajnmajnerom, podršku Nemačke za nova priznanja, kao i za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, prenosi Gazeta ekspres.

Osmani je rekla da očekuju podršku Nemačke i kada je u pitanju liberalizacija viznog režima.

– Nemačka je podržala Kosovo u svim njegovim međunarodnim i evropskim integracionim težnjama: procesu integracije u EU, članstvu u međunarodnim organizacijama i posebno lobiranju i podršci liberalizaciji viza. Potreban nam je snažan glas o zahtevima za liberalizaciju viznog režima, a nema boljeg glasa od Nemačke. Ispunili smo sve kriterijume za liberalizaciju. Očekujemo podršku Nemačke u ovom procesu – rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, Berlinski proces je snažan podsticaj za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

– Kosovo ima za cilj unapređenje regionalne saradnje – u skladu sa akcionim planom uspostavljenim u Sofiji (2020) za stvaranje zajedničkog tržišta četiri osnovne slobode (slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala) – naglasila je Osmani.

Ona je dodala da svaka druga ideja koja ima za cilj da bude paralelna sa proširenjem EU i Berlinskim procesom, podrivajući princip jednakog učešća država Zapadnog Balkana, neće imati podršku Kosova.

Kada je reč o dijalogu sa Srbijom, Osmani je ponovila da bi krajnji rezultat ovih pregovora trebalo da bude “međusobno priznavanje i očuvanje postojećeg ustavnog poretka i sadašnjih granica Kosova”.

Osmani je u razgovoru sa Štajnmajnerom rekla da su Kosovo i Nemačka u posebnoj vezi zbog 400.000 ljudi sa Kosova koji žive u Nemačkoj.

Ona je istakla da je Kosovo zainteresovano za povećanje direktnih investicija iz Nemačke, kao i za potpisivanje nekoliko sporazuma sa Nemačkom, poput transporta robe i vozila, ukidanja dvostrukog oporezivanja i saradnje po pitanjima bezbednosti.

Kosovska predsednica je najavila da se uskoro očekuje finalizacija bilateralnog Memoranduma o priznavanju vozačkih dozvola koji je izdalo Kosovo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime