M. Karović
Kosovo i Metohija

Kosovski državljanin Nezir Mehmetaj, kome je Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana, sumnjiči se za ratni zločin počinjen tokom leta 1999. godine u selu Rudice u opštini Klina na Kosovu, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vasilije Seratlić, zamenik tužioca i portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

On je naveo da je istraga pokrenuta zbog postojanja osnova sumnje da je Mehmetaj izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Nezira Mehmetaja je 4. januara policija Srbije uhapsila na prelazu Merdare, između Kosova i Srbije, po poternici srpskog pravosuđa. On se sada nalazi u pritvoru u Beogradu.

Kosovski mediji prenose da je Mehmetaj uhapšen kada se na Kosovo vraćao iz Srbije, gde je bio u pratnji svoje majke koja je bila na lekarskim pregledima u Nišu. Njegova majka je za kosovske medije rekla da on nije bio učesnik rata i da je u to vreme bio u Švajcarskoj.

Ona je izrazila sumnju da je razlog njegovog hapšenja možda to što je njegov otac, Mustafa Mehmetaj, “bio politički zatvorenik” u vreme kada je Kosovo bilo u sastavu Srbije.

Kosovsko ministarstvo je prethodno pozvalo građane koji žive na Kosovu ili u inostranstvu da privremeno izbegavaju kretanje kroz Srbiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova smatra da Srbija više nije teritorija koja nudi čak i minimalnu bezbednost za fizički i pravni integritet građana Kosova, dok je odlazeći šef diplomatije Bedžet Pacolli zatražio da Mehmetaj bude pušten na slobodu navodeći da je njegovo hapšenje suprotno Briselskom sporazumu.

Pacolli je na Fejsbuku napisao da “Srbija više ne može da ometa slobodno kretanje ljudi i da treba odmah da prestane sa političkim progonom”.

5 COMMENTS

  1. Koja je to logika da se albanci lece u Nisu? Zar i to drzava Srbija placa? Pa mi smo nakarada od drzave a to pravosude okacite macku o rep. Pusticete vi tog monstruma

  2. Otrovni pacoli odjednom zna za Briselski sporazum u kome stoje i srpske opštine
    Ali taj dio nije bitan za albance
    Vrlo selektivni , puni rasizma i netrpeljivosti albanski političari

  3. Ima vas previše terorista pa zato ne mogu slobodno da se kreću. Ali generalno, daleko vam lepa kuća, nikome niste ni potrebni niti vas je iko zvao.

  4. Savetuje narodu da ne putuju u Srbiju a narod nema gde da se leci. Lako je njemu, sa pokradenim kapitalom moze svojim starima da priusti lecenje u bilo kojoj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here