TV Hram
Iguman Visokih Dečana Sava Janjić

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine saopštio je da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu.

I to zbog ratnih zločina, prenosi Reporteri.

Prema tom savetu, Savu Janjića treba istražiti zbog njegove “uloge pre i tokom rata na Kosovu, zbog civila zatočenih u manastiru Dečani”, zbog čega, smatraju, on snosi glavnu odgovornost.

“Prema izjavama svedoka, po završetku rata u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i redovnih srpskih snaga, Albanci su držani kao taoci. Manastir Dečani pretvoren je u vojnu bazu u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima“, navedeno je u saopštenju.

Očigledno nezadovoljni upozorenjima koje iguman Sava često upućuje zbog ugroženosti SPC na Kosovu i Metohiji, iz Seveta za ljudska prava insistiraju da se sprovede “istraga o manastiru Dečani i mogućoj umešanosti Save Janjića u kršenje ratnih zakona i humanitarnog prava”.

“Posle 21 godine od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Sava Janjić sada se žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir Dečani. U međuvremenu ne sprovodi međunarodne sporazume, poput odluka Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno“, navedeno je u saopštenju te organizacije.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je istakao da manastir Dečani ne samo da “nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom planu i važećim zakonima uživa ekstrateritorijalni status”.

“Pravo na ispovedanje religije na Kosovu regulisano je Zakonom o verskim slobodama i pravima i, s tim u vezi, Kosovo je ispred mnogih zemalja u regionu. Poslednjih godina međuetnički incidenti naglo su opali, pa su neistinite tvrdnje Save Janjića i Srbije da su Srbi na Kosovu ugroženi, da se pljačkaju pravoslavne crkve. Iguman Sava Janjić, umesto da se bavi verskim i duhovnim pitanjima, širi lažne vesti i dirigent je srpske propagande na Kosovu“, kaže se u saopštenju.

Savet navodi da Sava Janjić “pretvara manastir Dečani u ambasadu Srbije i u propagandni centar“.

“Sava Janjić ima grižu savesti iz prošlosti, stoga je 100 odsto u službi srpske politike, šteti međunacionalnim odnosima i Srbima, koji su integrisani ili žele da budu integrisani, u sve sfere života na Kosovu“, kaže se u saopštenju koje prenosi Reporteri.

2 COMMENTS

  1. Ма и ја би их терао на суд што су кукали на Српске хероје кад су ратовали против Шиптара по Косову. Данас кукају што су остали без српских светиња и Косова.
    Помози Боже.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here