Priština: U Sarajevo idemo bez UNMIK-a

0

Da li imaju ikakvu ulogu na Kosmetu: UNMIK

"Ukoliko bude državnih simbola ili zastava država, onda tu treba da su i adekvatni simboli Kosova. Ukoliko predstavnici država budu predstavljeni samo imenima, i to je prihvatljivo za Kosovo. Jedini uslov je da sve zemlje budu predstavljane ravnopravno", kazao je Bećiri praškom "Radiju Slobodna Evropa".

Komentarišući eventualno učešće na samitu i šefa Misije Ujedinjenih nacija na Kosmetu (UNMIK) ili predstavnika Evropske unije (EU) u pokrajini, Bećiri je rekao da u ime Prištine i njenih institucija mogu da govore samo njihovi predstavnici.

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović izjavio je danas da će Srbija 2. juna u Sarajevu učestvovati na konferenciji EU-Zapadni Balkan ukoliko organizatori obezbede elemente asimetrije za delegaciju Prištine i poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini je u sredu, posle posete Beogradu i Prištini, rekao da je za obe strane prihvatljivo učešće po modelu po kojem bi bilo navedeno samo ime i prezime učesnika samita.

Takozvani "gimnik format" ministri spoljnih poslova EU koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke.

Prvi takav sastanak je održan 1974, u zamku Gimnik u zapadnom delu odnašnje Savezne Republike Nemačke.

Predlog Fratinija su prethodna dva dana podržali zvaničnici u Beogradu i Prištini.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, jedan od Fratinijevih sagovornika, je u sredu ukazao da je Srbija pokazala konstruktivnost i izrazio nadu da će isto učiniti i institucije u Prištini, ali je istakao da "postoje crvene linije koje se ne mogu preći", a to su međunarodno pravo i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Kosovo nigde ne može biti predstavljeno na način suprotan rezoluciji 1244, koji podrazumeva ulogu koju je UNMIK igrao od 1999. godine do sada", izjavio je šef srpske diplomatije i podsetio da je stav Srbije nepromenjen – "nema UNMIK, nema Kosova."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here