Priština: Ustavni sud poliven crnom bojom

0

Pošto su bacilli više kesa sa crnom bojom na zgradu suda, aktivisti pokreta su kazali da se radi o instituciji crnog obraza , a da odluke koje je donela prljaju identitet i istoriju Albanaca i ima za cilj da do kraja sprovede plan (Martija) Ahtisarija, koji je "antialbanski".

Ustavni Sud je najveća institucija Ahtisarijevog plana. Ovaj sud je svojim prvim odlukama pokazao koliko je gladan da do kraja sprovede ovaj antialbanski plan , rekao je Frašr Krasnići, aktivista ovog pokreta. "Zakon treba da bude naš, ne Ahtisarijev", dodao je Krasnići.

"Samoodlučivanje" se protivi misiji Ujedinjenih nacija u pokrajini (UNMIK) i zalaže za pravo Albanaca na Kosmetu na referendum o bezuslovnoj nezavisnosti, bez ograničenja koja postoje u Ahtisarijevom planu.

U svojim kpanjama "Samoodlučivanje" često pribegava vandalskim akcijama protiv objekata koji pripadaju UNMIK i Misiji Evropske unije za ostvarivanje prava u pokrajini (EUleks).

Pokret Samoodlučivanje je takođe danas ocenio da se Ustavni Sud ni jednom nije bavio svakodnevnim antiustavnim postupcima paralelnih struktura Srbije .
To znači da ovaj sud smatra te strukture legalnim… Ovaj sud je isti kao i ostali sudovi Euleks i Ahtisarijevog plana, crnog obraza. Oni su nam uzeli obraz , dodao je Krasnići.

Pošto su se aktivisti Pokreta Samoodlučivanja udaljili, na mesto incidenta je stigla je policija, koja je trakom okružila ofarbani objekat Ustavnog Suda.

 

Na Kosovu različito o sprovođenju Ustava

Kosovske institucije su danas obeležile dve godine od usvajanja ustava, nakon što su u februaru 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je povodom dve godine od usvajanja tog ustava priredio koktel za diplomate akreditovane u Prištini, predstavnike međunarodnih misija, poslanike i zvaničnike vlade i druge ličnosti iz političkog i javnog života.

"Ustav Kosova je garant i fundament osnovnih prava i sloboda svih građana naše zemlje, koji je otvorio pravac razvoja Republike Kosova. Ustav garantuje slobodu govora, slobodu kretanja i predštavlja formulu za vladavinu prava", rekao je Sejdiu.
Kosovska vlada i opozicija imaju različite stavove oko implementacije ustava.

 

Opozicija kritikuje institucije da nisu uspele da učine ustav funkcionalnim u svim delovima Kosova, dok valadajuće stranke tvrde da će postepeno primeniti ustav na čitavoj teritoriji.

Analitičari u Prištini istakli su da da postoje dve oblasti koje su izazov u ostvarivanju ustavne vlasti na Kosovu. Prema njima, prva je ostvarivanje ustavnosti na severu a druga je definisanje domaćih i međunarodnih institucija, koje će dogoditi nakon prelaska perioda nadgledane nezavisnosti.

U Prištini su istakli da ciljevi ustava nisu ostvareni na severu Koosva, teritoriji naseljenoj većinskim srpskim življem i osnivanjem legalnih ustavnih struktura na celoj teritoriji Kosova.

Delovanje zakona Srbije na severu Kosova, u Prištini karakterišu kao delovanje "zakona tuđe države" i kao "atak na ustavni sistem Kosova".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here