Tanjug

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da Priština želi da izigra Beograd u pregovorima.

Kako je rekao, Priština želi da nametne stav po kojem može da se razgovora samo o „međusobnom priznavanju“.

Drecun smatra i da specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak popušta pod pritiskom Prištine i pokušava da ide nekim drugim putem koji neće dovesti do postizanje sporazuma.

U pripremi razgovora Beograda i Prištine, kako je podsetio, dogovoreno je da se ide na dva koloseka – da se razgovara o onome što nije realizovano, pre svega o ZSO, a da se na drugom koloseku razgovara o ekonomskoj saradnji, pitanju nestalih i raseljenih.

Drecun kaže da Priština želi da gurne ZSO u stranu, da se postigne nazovi dogovor o ta tri pitanja i kaže da je postignut sveobuhvatni sporazum o normalizaciji i da onda samo treba da se razgovara o međusobnom priznavanju.

– Srpska delegacija je povukla dobar potez kojim je predupredila tu političku igru i rekla – tu mora da se postigne dogovor o ZSO i da se dogovorimo precizno kada će Zajednica biti formirana, inače nema napretka – istakao je Drecun.

Podsetio je da je posle prvog Briselskog sporazuma napravljen sporazum o Zajednici srpskih opština čime su definisani detalji kako će izgledati okvir, ciljevi i njena organizaciona struktura.

Takođe, predviđena je i njena posebna pravna priroda i da će Vlada Kosova usvojiti direktno primenjivu uredbu i da se neće raspravljati na ustavnom sudu, nego će vlada doneti uredbu kojem će samo uvesti ZSO u pravni poredak.

Objašnjava da taktika Prištine ide u dva pravca.

– Jedno je da kažu da to nije u skladu sa ustavom, iako su prihvatili sporazum. Sa druge strane, Tači uvodi u priču paralelu sa Republikom Srpskom. Zajednica srpskih opština nije zamišljena da bude druga Republika Srpska, već kao nedostajući mehanizam za opstanak srpskog naroda i njegov razvoj – naveo je Drecun.

Ističe da ta zajednica ne bi bila potrebna da su Srbi bili građani ravnopravni sa Albancima.

Čudno je što Lajčak prihvata tu igru Prištine, ukazuje Drecun i dodaje da je Lajčak eksponent nemačke politike.

– Priština želi da nas izigra i da ovu situaciju iskoristi da bi stvorila sliku i da bi nametnula stav po kojem može da se razgovora samo o međusobnom priznavanju – kaže Drecun.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime