Pritisak na Južni tok u Mađarskoj

0

Oni žele da ograniče sredstva koja idu iz EU u Mađarsku i time nam prete" navode izvori iz mađarske vlade
 

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je odluku da ostvari projekt izgradnje gasovoda Južni tok, usprkos protivljenju EU, pišu praške novine "Pravo".

 

Novi majdan

U nameri da spreče gradnju Južnog toka, SAD i EU, tvrde u Budimpešti, počeli su da organizuju "mađarski majdan".

 

Usledile su sankcije koje zabranjuju mađarskim funkcionerima ulazak u Ameriku. Zatim je nemačka kancelaarka Angela Merkel počela da kritikuje mađarski budžet.

 

"Oni žele da ograniče sredstva koja idu iz EU u Mađarsku i time nam prete" navode izvori iz mađarske vlade.

Parlament Mađarske doneo je zakon koji dopušta kompanijama, koje nemaju odgovarajuću evropsku dozvolu, da grade gasovod.

 

I vlast i opozicija podržale su zakon koji dopušta da se mimoiđu zakoni tzv "trećeg energetskog paketa", a upravo kršenje tih normi bio je povod da Evropska komisija "zamrzne" izgradnju Južnog toka na teritoriju EU.

Evropska komisija očekuje od mađarskih vlasti da objasne suštinu tog zakona, ali zvanična Budimpešta uverava da je zakon "u potpunosti normalan te da odgovara evropskom pravu".

 

I sama Evropska komisija izjavila je da nema problema sa zakonom. Oni se samo boje da je Mađarska donela taj zakon kako bi Rusija mogla da izgradi Južni tok – tvrde mađarske diplomate.

 

Mađarska mora dobiti energetsku sigurnost, a za to je potreban Južni tok. Taj gasovod mora se izgraditi sa Rusijom – opšti je stav mađarskih političara.

 

Budimpeštu ne plaši protivljenja EU, pa čak ni posledice kojim je ranije Evropska komisija zapretila svim članicama Južnog toka (Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj i Sloveniji).

 

Premijer mađarske Viktor Orban kaže da ima vrlo jak argument.

 

"Nemačka je već izgradila Severni tok pomoću kog može da zaobiđe Ukrajinu, kao potencijalni izvor opasnosti. Mi ne želimo ništa više od onoga što je uradila Nemačka", citiraju praške novine Orbana.

 

Mađarski stručnjaci napominju da je Nemačka, izgradivši Severni tok, postala potpuno nezavisna od "raspoloženja" Kijeva. Isto to želi Mađarska, kao i još neke južnoevropske države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here