Pritužbe na hrvatske domaćine

0

Pre dve godine u Turskoj, iz hotela su dolazili na plažu da bi im obrisali sunčane naočare, za slučaj da su ih zamastili sredstvom za sunčanje. A letos u Hrvatskoj, mladom bračnom paru iz Nemačke, njoj trudnoj, vidljiva stomaka i trudnički osetljiva želuca, konobar je iz mešane salate odbio da izvadi paradajz.
– Ne može. To tako mora biti. – lakonski je dobacio, upisavši se tako u sam vrh gafova koje su jadranski domaćini ovoga leta priredili svojim gostima.

– To je jedan od gorih koje smo čuli, ali u biti nema puno prigovora. Nemci nam se uglavnom žale kako je neko u trajektnom pristaništu bio bahat, neljubazan u pošti, hotelu ili restoranu i sl. – priča Zlatko Deželjin, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Frankfurtu.

Šikaniranje u špici

 

Na Internetu soba može izgledati ovako, ali ne znači da će je turista takvu i zateći

Izostanak gostoljubivosti najviše je ljutio i italijanske goste. Ko i ne bi poludeo kada posle celog dana vožnje otkrije da apartman, rezervisan unapred preko Interneta, nije ni nalik onome koji ih dočeka, a domaćica se sva zajapuri ovako: “Ako nećete vi, hoće drugi!”.

– Italijani dolaze u samoj špici, kada domaćini mogu da biraju goste, odsedaju u privatnom smeštaju i čest je slučaj da im se pokušava uvaliti lošije od onoga što su rezervisali – kaže Klaudio Stojnić, direktor HTZ-a u Italiji.

 

Slovenački gosti već su se navikli da, kako im se čini, domaćini više vole goste iz Evrope nego njih, a obvezno će reklamirati neispravan klima uređaj ili dotrajao nameštaj.

Rusima pak, naviklim u Turskoj i sličnim destinacijama na „all inclusive“ aranžmane u kojima je sve u ceni, odmor u Hrvatskoj je kvarila činjenica što se sve dodatno naplaćuje. I to, papreno.

 

S tim se slaže i većina Hrvata. Ali, većina se s odmora vratila s osećajem da su sve preskupo platili, da su cene prenaduvane, a oni – povučeni za nos.

 

Švajcarci takvih briga manje-više nisu imali. Ili ih bar nisu podelili s direktorom HTZ-a u Švicarskoj, Nevenkom Fuchs. Međutim, Švajcarci često prigovaraju na služenje jela u hrvatskim restoranima, posebno hotelskim. Ne idu tako daleko da, kao što priča kruži za Japance, mere dužinu škampa na tanjiru.
 
Srpski su turisti pak na odmoru imali prečih briga. Mnogi su ujutru proveravali jesu li automobilske tablice, pa čak i točkovi, još uvek na mestu.

– Mi smo ovoga leta imali oko 1500 putnika za Hrvatsku, a možda njih stotinjak doživelo je da im neko ošteti auto ili dobaci nešto uvredljivo. Od klasičnih, turističkih primedaba najviše ih se odnosi na restorančiće i kafiće na plaži. U nekima kao da je stalo vreme, isti su kao i pre 20 godina – prepričavaju utiske svojih putnika u beogradskoj agenciji Jolly Travel.
 

Kako su sve domaćini nervirali goste

 

U dubrovačkim restoranima nema "mesta" za sve

Nemci – Ne podnose bahatost i u neverici su kad od konobara na primedbu da hrana nije bila dobra čuju: “Pa šta onda, gazda ionako najviše voli goste koji dođu samo jednom”.
Italijani – Gubili su živce zbog domaćina koji su im preko Interneta obećali lepši apartman, pomoćni ležaj – kojeg nema i sl., pa su razmenjivani i epiteti kao “konju”, “imbecile”…
Rusi – Na Jadranu su ih uzrujavale cene ležaljki na plaži od čak 50 kuna, a posebno im je neshvatljivo da biftek koji u Moskvi plaćaju stotinak kuna u Dubrovniku košta 220.
Švajcarci – Ne podnose loše serviranu, nabacanu hranu, a svakako će se požaliti kad im se ponudi natrulo voće. Odgovor ‘a što biste hteli’ kakav su čula šestorica lekara – ne opraštaju.
Srbi – U jednom dubrovačkom restoranu morali su se udaljiti od stola zbog: “Mi za vas ovde ne služimo”, u Zadru su za njima dovikivali psovke, u Splitu “Šta vi tražite ovde”…
Britanci – Očekuju da celi svet govori engleski, pa kad u privatnom smeštaju nalete na nekog ko ne vlada tim jezikom, ispadnu iz takta i ne propuste da to zapišu kao minus domaćinima
Mađari – Smatrali su da su namagarčeni kad bi shvatili da je apartman 700, a ne 300 metara od mora, kako je obećano, a ljutili su se kad su u kuhinji četiri tanjia a njih – petoro.
Hrvati – Ne prigovaraju ako stvarno nisu oštećeni, pa će čak upisati i poneku pohvalu, ali i oni poput Mađara smatraju kako bi kuhinje u apartmanima morale biti bogatije opremljene.
Česi – Nisu cepidlake, a istinski ih ljute neljubazni, oholi domaćini. Za gostoljubiv doček spremni su zažmiriti na mnogo više propusta domaćina nego mnoge drugi evropski gosti.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here