EPA
Ruska vakcina Sputnjik V

Privredna komora Austrije zahteva da su Austriji budu priznate za sada neodobrene vakcine protiv koronavirusa kao što su ruski Sputnjik V ili kineski Sinovak i Sinofarm, u kombinaciji sa trećom dozom u EU prihvaćenog cepiva.

Komora ukazuje da ovaj problem pogađa pre svega radnu snagu iz inostranstva.

– Zaposleni iz inostranstva se nalaze u situaciji da su iz medicinskog ugla vakcinisani, ali ne ispunjavaju nacionalna pravila i da im se često odbija davanje treće doze – ukazao je predsednik ogranka industrije pri Privrednoj komori Zigfrid Menc.

I u turizmu, dodao je, mnogobrojna sezonska radna snaga je vakcinisana Sputnjikom.

Menc je ukazao da je zajednički stav Komore i sindikata da se najpre prošire mogućnosti za PCR testiranje, pre nego što se uvede takozvano “2,5G” pravilo na radnom mestu.

Prema “2,5G” pravilu zaposleni, ako želi na radno mesto mora imati potvrdu o vakcinaciji, ili preležanom Covid-19, odnosno negativan PCR test.

– I zaposleni koji nisu prijavljeni sa boravkom u Austriji, ali rade u austrijskim preduzećima moraju imati lakši pristup nacionalno važećim PCR testiranju. Sve drugo bi značilo zaključavanje preduzeća – upozorio je Menc.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here