PKS
Predsednik PKS Marko Čadež i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan

Formiranje predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu je u završnoj fazi i trebalo bi da počne sa radom u aprilu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sastao se danas sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom sa kojim je razgovarao o iskustvu Izraela u procesu vakcinacije protiv koronavirusa u toj zemlji i unapređenju ekonomskih odnosa dve države.

– Planiramo otvaranje predstavništva PKS u Jerusalimu tokom aprila, kao i posetu srpskih privrednika Izraelu kako bi se upoznali sa inovativnim izraelskim preduzećima iz sektora obnovljivih izvora energije, prerade voda, i građevinarstva – rekao je Čadež.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju trgovinske saradnje kroz postizanje trgovinskog sporazuma između Srbije i Izraela. Ambasador Vilan je rekao da su napravljeni prvi koraci u tom smeru i pozdravio inicijativu predsednika PKS da Izrael poseti delegacija privrednika iz Srbije.

Podaci pokazuju da je ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela u 2020. godini iznosila 72,2 miliona evra. Naša zemlja beleži povećanje izvoza za 10 odsto u Izrael (38,3 miliona evra). Uvoz iz Izraela u prošloj godini iznosio je 33,9 miliona evra, što predstavlja smanjenje od 15 odsto, u odnosu na 2019. godinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here