Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nove mere u izmenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, biće podsticaj kompanijama da zapošljavaju nove ljude i ostvare uštede koje će moći da usmere u razvoj poslovanja – investicije, osvajanje novih tržišta i obuku kadrova.

Na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije, privrednici su pozitivno ocenili podsticajne mere za zapošljavanje mladih i predloge izmena zakona radi efikasnijeg poslovanja, koje su predstavili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Generalni direktor Siemens Srbija Udo Ajhlinger istakao je da su za stabilnost i ekonomski napredak zemlje, kao i za investitore veoma važne stimulativne mere, među kojima i podsticaji zapošljavanja mladih, jer stvaraju uslove za konkurentniju privredu i omogućuju ravnopravno učešće na tržištu.

Izmene zakona pozitivno ocenjuje i Dalibor Berić, generalni menadžer kompanije “IGB AUTOMOTIVE COMP”. Prema njegovim rečima, na ovaj način podstiče se novo zapošljavanje, omogućuje kompanijama da ostvare uštede i ulože u obuku kadrova, razvoj investicija i osvajanje novih tržišta.

Berić je podsetio da je u proteklih dve i po godine privreda pokrenula više od 270 inicijativa, od kojih su 93 realizovane, što je dobar rezultat i svedoči o spremnosti da se unapređuje poslovni ambijent. Uloga Privredne komore Srbije veoma je značajna, u komunikaciji između privrednika sa jedne i Vlade, sa druge strane, kako bi se pronašla najbolja rešenja za olakšanje poslovanja.

Rade Vujović, generalni direktor „Roaming Solutions Group”, kompanije koja je u proteklih nekoliko godina imala veliki broj novozaposlenih, ocenio je da su ovakve podsticajne mere veliki korak za srpske kompanije. Kada je u pitanju IKT sektor, mere podsticaja zapošljavanju predstavljaju dodatni stimulans i vetar u leđa čitavoj industriji, pred kojom su velike prilike za posao, kako u regionu tako i na globalnom tržištu. Ova kompanija zaposlila je oko 80 ljudi, a u kompanijama u okviru grupe koje se bave i projektovanjem i razvojem telekomunikacionih mreža, zaposleno je oko 300 ljudi.

Ključni podsticaj za IT sektor predstavlja strateško opredeljenje za digitalnu transformaciju i podrška kompanijama da se dalje razvijaju i unaprede konkurentnost.

– Privredna komora Srbije nam je značajan partner u razgovorima sa predstavnicima države, naš glas se bolje čuje kad su u pitanju inicijative i predlozi za poboljšanje poslovnog ambijentaM – ukazao je Vujović.

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, obezbediće poreske podsticaje za nova zapošljavanja u kompanijama koje povećavaju broj zaposlenih, uključujući i zapošljavanje mladih koji tek ulaze na tržište rada, kao i pravnu sigurnost u pogledu poresko pravnog tretmana prilikom angažovanja paušalaca.

Od 1. januara 2020. kompanije koje budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale lica koja nisu bila u radnom odnosu tokom 2019. godine, biće oslobođene plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinosa za osiguranje u određenom periodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here